Saját magán garasoskodik a milliárdos IKEA-vezér

Bolhapiacon vásárolja ruháit Ingvar Kamprad. Az IKEA bútorcég vezérigazgatója szerint a használt ruhákkal egy csomó pénzt spórolt meg.

– Azt hiszem, nincs rajtam semmi, amit ne a bolhapiacon vásároltam volna. Ez azt jelenti, hogy szeretnék jó példát mutatni – nyilatkozta a kilencvenéves Ingvar Kamprad egy most megjelent svéd dokumentumfilmben. Az IKEA-vezér elmondása szerint szerény életvitelében az is közrejátszott, hogy Svédország déli, paraszti régiójából, Smalandról származik, ahol az emberek tudják, mi a spórolás.

Kamprad vagyona körülbelül 65,5 milliárd euróra (20 billió forintra) rúg. Ez az összeg valószínűleg sokkal inkább köszönhető azonban az IKEA-nak, mint a használt ruhák viselésének.

Kamprad a Forbes szerint 2006-ban a világ negyedik leggazdagabb embere volt. A Guardian megjegyzi, hogy Kamprad garasoskodásai az utóbbi években kerültek a sajtó célkeresztjébe. Fodrászhoz csak akkor megy például, amikor egy fejlődő országban jár.

Kamprad nagy adókerülő is. A magas svéd adók elől először Dániába, majd Svájcba menekült. 2010-től visszavonult az üzleti élettől, és három fiának adta át helyét. 2014-ben visszatért Svédországba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.