Rühösség miatt lesz tanítási szünet Bácsalmáson

Rendkívüli tanítási szünetet rendeltek el hétfőre a Bácsalmási Vörösmarty Mihály Általános Iskolában, mivel rühatkafertőzés terjedt el a településen.

Szeptember közepén az óvoda egyik telephelyén, egy héttel ezelőtt pedig az általános iskolában szülői jelzés alapján rühösségre utaló tüneteket találtak néhány gyermeken – írja a baon.hu.

Mint kiderült, valóban rühatkafertőzésről van szó, ami 17 gyermeket érintett eddig, ezért a hét közepén a bácsalmási tankerület igazgatója rendkívüli tanítási szünet elrendelését javasolta október 12-re. Így a hétvégi pihenőnapokkal együtt három nap áll rendelkezésre a betegség kezelésére, az intézmény fertőtlenítésére és a további fertőzés megelőzésére.

Hétfőn az iskola mindkét épületében, tehát az alsó és felső tagozatokban is tanítási szünet lesz, de azoknak a gyerekeknek a felügyeletéről gondoskodnak, akik nem tudnak otthon maradni. Erre négy osztályterem és a tornaterem áll rendelkezésre, mivel az elmúlt napok osztálykirándulásai miatt ezek a helyek még nem fertőződtek.

Az ovisoknak viszont nem kell otthon maradniuk hétfőn. Dvorácskóné Vuity Erika óvodavezető a lapos arról tájékoztatta, hogy a négy telephely közül csak az egyiket érintette a fertőzés, amit már meg is tisztítottak. Sok szülő nem is vitte óvodába a gyermekét a napokban.

Németh Balázs polgármester véleménye szerint még nem olyan nagy a baj. A gyermekintézményekben megtették a szükséges fertőtlenítéséket, és hétfőn délutánra összehívnak egy esetmegbeszélést. Ezen a tanácskozáson jelen lesznek az ÁNTSZ munkatársai, iskola- és óvodavezetők, valamint az érintett szakemberek. Itt fogják megbeszélni a szükséges további teendőket.

A helyi gyógyszertáraktól kapott információ szerint az utóbbi napokban ugrásszerűen megnövekedett a rühösség elleni készítmények iránti kereslet.

Rühösség

A rühösséget a rühatka nevű élősködők okozzák. Az embert kizárólag a Sarcoptes scabiei nevű faj támadja meg, tehát a rühösség csak emberről embere illetve állatról állatra terjedhet testérintetés útján. Jellemzően zárt közösségekben üti fel a fejét a fertőzés, melynek a személyi higiéniához nem sok köze van, vagyis nem igaz, hogy csak mosdatlan emberen talál magának jó helyet az atka. Az élősködő nem tud ugrani vagy repülni, csak lassan mászni, így egy röpke érintés, kézfogás vagy ölelés nem elég a fertőzés átadásához.

A viszketős, gyulladt bőrtüneteket az élősködők által okozott mikroszkopikus sérülések (bőrbe fúrt vájatok) okozzák. A tünetek éjszaka, ágymelegben lehetnek a legkellemetlenebbek, ugyanis az atkák ekkor a legaktívabbak.

Figyelmeztető tünet a pattanásszerű, apró kiütések megjelenése, a heves viszketegség és a sebesre vakart bőr. A fertőződést követő 4-6 hétben jelentkeznek az első tünetek, melyek korai stádiumukban könnyen összetéveszthetőek szúnyogcsípéssel vagy pattanásosodással.

A rühösség atkaölő szerekkel, kén tartalmú krémekkel jól kezelhető és kezelendő, magától nem szűnik meg. Szövődmények az intenzív vakarózás miatt létrejövő nyílt sebek elfertőződéséből adódhatnak, melyek esetleg már antibiotikumos kúrát is igényelnek. A rühösség nem súlyos betegség, de komolyan kell venni, és a tünetek jelentkezésekor haladéktalanul orvoshoz fordulni vele.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.