Rottweilerek tépték szét a struccokat Szomódon

Neveletlen rottweilerek támadták meg a szomódi struccfarm tulajdonosának madarait. Az ebeket a szomszédok vették észre, de a „gyanúsítottak" gazdája tagad.

Szomódon évek óta nagy látványosságnak számít Nagy Gábor struccfarmja. A kétméteres afrikai madarakhoz már eddig is óvodai és iskolai csoportok járnak látogatóba, s mivel a látványosságnak híre ment, a tulajdonos tervezte tovább bővíteni számos más fajnak is otthont adó bővíteni mini állatkertjét.

A terv megvalósulása múlt hét pénteken került legalább még egy évnyi távolságba, amikor két nagy testű kutya a házigazdák távollétében bebújt a kerítés alatt és széttépett négy struccot, kettőt pedig súlyosan megsebesített – az egyik madarat valószínűleg le is kell majd vágni.

A pusztítást a tulajdonos csak másnap vette észre. A szomszédoktól tudta meg, hogy mi történt, többen is láttak ugyanis a két kutyát, amelyet rottweilerként írtak le.

Nagy Gábor gyanúja szerint arról a két ebről lehet szó, akik a szomszédos Kossuth Lajos utcában laknak és már többször is kiszöktek. Bár struccmészárláshoz hasonló esetre nem volt még példa, a két kutya okozott már máskor is problémát. Legutóbb például egy bicikliző gyereket vettek üldözőbe.

A Kemma helyszínen járó újságírója szerint a tulajdonos a feltételezést is visszautasítja, hogy az ő rottweilerei tépték szét a madarakat, mert bár a kertben vannak szökésre utaló jelek, a gazda állítja, hogy a mészárlás időpontjában az ebek be voltak zárva.

A településen a legutóbbi önkormányzat ebösszeírás adatai szerint öt rottweilert tartanak, de ebből az egyik keverék és nem illik rá a „személyleírás". Ennek fényében nem lenne nehéz megtalálni a pusztításért felelőssé tehető ebtartót, de a Komárom-Esztergom Megyei napilap szerint az idő múlásával erre egyre kisebb az esély. A védekező madarak okozta sérülések begyógyulnak, a kutya tulajdonosok pedig eltüntethetik a szökés nyomait.

Nagy Gábornak viszont jó oka van rá, hogy megtalálják a felelőst, ugyanis biztosítás híján csak polgári peres úton hajthatná be a körülbelül egymillió forintra rúgó kártérítést. Persze, az sem kizárt, hogy kóbor ebekről van szó.

Az anyagi veszteségen túl, több év munkáját is „széttépték" az állatok. Nagy Gábor további hét struccot tart, amelyek körülbelül egy év múlva válnak kifejlett példányokká és akkorra érik el 90-110 kilogrammos végleges testsúlyukat. A kakasok három év múlva, a tojók pedig születésük utáni második évben számítanak ivarérettnek. Nagy Gábor azt mondja, a struccok csaknem négy-öt évesen produkálnak olyan hozamot, amitől most elesett.

A strucctartó szerint körülbelül egy év, mire újra összerakja a farmot. A madarak akkor már mindenképp megerősített és villanypásztorral körbekerített kerítésen belül lesznek, azért, hogy ilyen eset többé ne fordulhasson elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.