A megélhetést veszélyezteti a borravaló tiltása
Forradalmi tettnek számít az amerikai vendéglátásban, hogy Danny Meyer, több menő manhattani étterem tulajdonosa novembertől fokozatosan minden éttermében beszünteti a borravalók rendszerét. Döntését azzal indokolta, hogy képtelenség igazságosan jutalmazni az alkalmazottakat, miközben bonyolult szabályok határozzák meg, a felszolgálóknak juttatott borravalóból ki kaphat és ki nem. A mosogatók, a foglalásokat regisztrálók és a szakácsok például kimaradnak.
Étterem az Egyesült Államokban. New Yorkban kitört egy kis forradalom Mario Anzuoni / Reuters |
A borravalók rendszere hosszú ideje vita tárgya az USA-ban. A legtöbb étteremben minimum 20-25 százalék borravalót várnak el, mivel ott ez adja a felszolgálók bérének jelentős részét. Amerikában hét állam kivételével kétféle minimálbér van: a normál, illetve az, amelyik a „borravalós” szakmákban dolgozókra vonatkozik. Jelenleg a politikai viták középpontjában van a minimálbér kérdése, ám csupán hét államban hozták egy szintre a felszolgálók és mindenki más bérét.
New York állam kormányzója épp a minap jelentette be, hogy támogatja a 15 dolláros minimálórabért, de ez nem vonatkozik a „borravalósokra”. Pedig, mint a The New York Times emlékeztet, egy pincérnő borravalóval is csak óránként 9,45 dollárt –mintegy 2560 forintot – keres, ami alig elég a megélhetéshez. Egy felmérés szerint az „egyenlősdit” bevezető államokban jobban fizetettek a pincérek – és még a vendégek is több borravalót hagynak.