A megélhetést veszélyezteti a borravaló tiltása

Egy New York-i luxusétterem-csoport nem kér többet a vendégek borravalójából. A tulajdonos inkább árat emel és abból rendesen megfizeti a felszolgálókat.

Forradalmi tettnek számít az amerikai vendéglátásban, hogy Danny Meyer, több menő manhattani étterem tulajdonosa novembertől fokozatosan minden éttermében beszünteti a borravalók rendszerét. Döntését azzal indokolta, hogy képtelenség igazságosan jutalmazni az alkalmazottakat, miközben bonyolult szabályok határozzák meg, a felszolgálóknak juttatott borravalóból ki kaphat és ki nem. A mosogatók, a foglalásokat regisztrálók és a szakácsok például kimaradnak.

Étterem az Egyesült Államokban. New Yorkban kitört egy kis forradalom
Étterem az Egyesült Államokban. New Yorkban kitört egy kis forradalom
Mario Anzuoni / Reuters

A borravalók rendszere hosszú ideje vita tárgya az USA-ban. A legtöbb étteremben minimum 20-25 százalék borravalót várnak el, mivel ott ez adja a felszolgálók bérének jelentős részét. Amerikában hét állam kivételével kétféle minimálbér van: a normál, illetve az, amelyik a „borravalós” szakmákban dolgozókra vonatkozik. Jelenleg a politikai viták középpontjában van a minimálbér kérdése, ám csupán hét államban hozták egy szintre a felszolgálók és mindenki más bérét.

New York állam kormányzója épp a minap jelentette be, hogy támogatja a 15 dolláros minimálórabért, de ez nem vonatkozik a „borravalósokra”. Pedig, mint a The New York Times emlékeztet, egy pincérnő borravalóval is csak óránként 9,45 dollárt –mintegy 2560 forintot – keres, ami alig elég a megélhetéshez. Egy felmérés szerint az „egyenlősdit” bevezető államokban jobban fizetettek a pincérek – és még a vendégek is több borravalót hagynak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.