Rossz hír az allergiásoknak - Emelkedett a pollenterhelés

Leginkább a csalánfélék és a kültéri allergén gombák okozhatnak tüneteket az arra érzékenyeknek - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán szombaton.

Az elmúlt napokban ugyan kissé emelkedett, de összességében még mindig alacsony a pollenterhelés az országban.

A megyei kormányhivatalok megfelelő szakigazgatási szervei júliustól szeptemberig folyamatosan ellenőrzik a külterületeket
Debrecen, 2012. július 13. A Debreceni Humán Szolgáltató Közhasznú Társaság egyik munkatársa motoros kaszával írtja a parlagfüvet Debrecen-Nagymacson, egy kukoricaföld mellett. A megyei kormányhivatalok megfelelő szakigazgatási szervei júliustól szeptemberig folyamatosan ellenőrzik a külterületeket, és ha parlagfüvet találnak, bírságolhatnak, közérdekű védekezést, kényszerkaszálást rendelhetnek el. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adatai szerint Magyarország jelenleg Európa parlagfűvel leginkább fertőzött országa, a szántóterületek több mint 5 százalékát borítja be a növény. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához eddig beérkezett adatok szerint a  szelídgesztenye, az útifű, a hárs, az ernyősvirágzatúak és a lórom pollenszemeit alacsony koncentrációban regisztrálták. Budapesten egy-egy napon a libatopfélék, a kender és a pázsitfűfélék pollenszemeiből mértek közepes koncentrációt.

Az OKI a honlapján továbbra is naponta frissíti pollenjelentését. A parlagfűhelyzetről az idén is külön tájékoztatnak, az OKI által tavaly indított Parlagfű Pollen Riasztási Rendszeren (PPRR) keresztül.

Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) megbízott főigazgató-helyettes főorvosa csütörtöki sajtótájékoztatóján jelentette be: közeleg a parlagfűszezon, és itt az ideje, hogy a parlagfű-allergiások megkezdjék a felkészülést, és felkeressék orvosukat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.