Romagyilkosságok: az NNI nem reagál a védők megjegyzéseire

Nem kíván reagálni a romagyilkosságok elkövetésével meggyanúsított férfiak védőügyvédeinek, a nyomozást minősítő megjegyzéseire az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda; a szervezet helyettes szóvivője közölte: sajtótájékoztatón számolnak be az eddigi eredményekről.

Csécsi Soma, az NNI helyettes szóvivője azt mondta: nem kívánnak az üggyel kapcsolatban az elmúlt napokban megjelent sajtónyilatkozatokra reagálni, illetve a nyomozás eredményeiről sem akarnak beszélni. A helyettes szóvivő a vasárnapi közlését megerősítve azt mondta: a nyomozás befejezését követően, a nyilvánosságra hozható nyomozati eredményeket "a közeljövőben" sajtótájékoztató keretében ismertetik.

Gerecs Krisztián, a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat egyik gyanúsítottjának, K. Istvánnak a védője vasárnap azt mondta: az ügy iratismertetése már befejeződött, a védők abba betekinthettek. A védőügyvéd úgy fogalmazott: sok probléma merült fel a nyomozás során, és annak eredményét más, kisebb horderejű ügyekhez viszonyítva "összecsapottnak" érzi, amely véleménye szerint az ügyben elvárt és támasztott társadalmi és politikai nyomás miatt alakulhatott így. Arról, hogy milyen konkrét bizonyítékokkal rendelkezik ügyfele bűnösségéről a rendőrség, Gerecs Krisztián nem kívánt nyilatkozni. Annyit mindenesetre megjegyzett, több bizonyítékról, például a bűncselekmény helyszínén rögzített lábnyomról, kiderült, hogy nem az ügyfeléé.

A sajtóban más gyanúsítottak ügyvédei is hasonlóképpen vélekedtek az NNI nyomozásának eredményéről. Az egyik védőügyvéd, Bérdi Zsolt úgy fogalmazott: a gyilkosságsorozat bizonyítékai között lehet olyan, amelyet nem biztos, hogy a törvényes keretek között szereztek be a nyomozók

Az NNI kilenc bűncselekmény ügyében folytatott eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, tavaly február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves apa és 5 éves kisfia vesztette életét.

A támadássorozat négy feltételezett elkövetőjét tavaly augusztus 21-én egy debreceni szórakozóhelyen fogták el a rendőrök. A gyilkosságsorozat elkövetése mellett a támadásoknál használt fegyverek beszerzésére irányult besenyszögi fegyveres rablással, és a debreceni menekülttábor elleni fegyveres támadással is meggyanúsították a férfiakat. Az NNI mindezekkel összefüggésben bűnszervezetben, több emberen elkövetett emberölés, rablás, lőfegyverrel való visszaélés, valamint rongálás miatt mind a négy előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottal szemben vádemelést javasol.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.