Béranyaság Thaiföldön: Rokonoknak nem tilos

Törvény tiltja meg Thaiföldön a béranyaságot. A parlament megszavazta azt a jogszabályt, amelynek értelmében akár tízéves börtön is járhat ilyen cselekményért. A döntést több nagy nemzetközi botrány is megelőzte.

A cél az, hogy Thaiföld ne legyen többé „béranya-kereskedelmi központ”, ne tekinthessék „a világ méhének” – mondta Vanlop Tangkananurak, a bangkoki parlament képviselője, miután jóváhagyták azt a jogszabályt, amelynek értelmében külföldiek nem bízhatnak meg béranyákat, és tilos a közvetítői tevékenység is.

De azért vannak kivételek is. A béranya kihordhatja például saját rokonainak gyermekét, és akkor is engedélyezett az ilyen szolgáltatás, ha az azt igénybe venni akaró külföldi pár tagjainak legalább egyike thai nemzetiségű.

Gammy, az ausztrál megbízóknak szült Down-kórós baba a béranyával
Gammy, az ausztrál megbízóknak szült Down-kórós baba a béranyával
Damir Sagolj / Reuters

A gyermeket kihordó nő is csak thai és huszonöt évnél idősebb lehet. Az intézkedést, amelyről november óta tárgyalt a bangkoki parlament, tavaly több botrány előzte meg.

Augusztusban az egész világsajtót bejárta annak az esetnek a híre, amikor egy ausztrál házaspár egy thaiföldi béranya által neki szült ikrek közül az egyiket nem vette magához, mert az Down-kóros volt. Egy japán férfiról pedig kiderült, hogy ő az apja legalább 16, anyagi juttatás ellenében fogant gyermeknek.

A törvény bírálói most ugyanakkor azt mondják, hogy az nem oldja meg a problémát, hanem csak „föld alá kényszeríti” a béranya-szolgáltatásokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.