Rókákba botolhatunk Budán

Többször bukkant fel róka a BAH-csomópontnál az elmúlt hetekben. A XI. önkormányzat vadcsapdákat helyezett ki az állatok befogására.

Ellepték a rókák Budát, az elmúlt hónapokban a BAH-csomópont környékén, a XI. és a XII. kerületben találkoztak velük az emberek. Előfordult az is, hogy lakóházak kertjében, utcákon, egy alkalommal pedig egy budai gimnázium kerítésén láttak egy állatot - számol be az Index.

Vasárnap este egy tacskót sétáltató ember közelében jelent meg egy példány, az egyik XI. kerületi lakóház kertjében. A gazdi megpróbált ráijeszteni, de a róka ahelyett, hogy elment volna, közelített feléjük, így a kutya és a gazdája menekült vissza a házba.

A XI. kerület az elmúlt időszakban több bejelentést kapott. Az önkormányzat első körben vadcsapdákat helyezett ki. Az elfogott rókákat a Buda környéki erdőkbe szállítják.

Hanga Zoltán az Indexnek azt mondta, hogy semmi rendkívüli nincs abban, hogy rókák jelentek meg Budán, mivel az állatok úgynevezett "urbanizálódó fajnak" számítanak. A jelenség nemcsak Magyarországon, hanem Európa más országaiban is megfigyelhető, a rókák városiasodásával az ökológusok is foglalkoznak.

A rókák vándorlása annak is köszönhető, hogy az ember átalakítja a természetet, és a rókáknak egyre kevesebb vadászterülete marad, így a városban kezdenek vadászni. Jelenlétük miatt nem kell aggódnunk, s a kutyáknak sem. A róka általában fél az ebektől. A baromfiakra, díszmadarakra viszont már veszélyes a róka.

A szakember szerint az az állat, amelyik 5-6 méternél közelebb jön, az vagy veszett, vagy ember nevelte szelíd állat. A veszettséget a lógó állkapocs, a nyáladzó száj és az agresszív viselkedés jelezheti. Ugyanakkor jellemző lehet rájuk az is, hogy közel engedik az embereket, akik megfoghatják és simogathatják is őket. Ez a "csendes veszettség" azonban veszélyes lehet.

Hanga szerint a rókákat el lehet zavarni kiabálással, de csak azért mert látunk egy állatot, nem feltétlenül kell vele szemben fellépni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.