Rohamosan nő a H1N1 fertőzöttei száma Japánban

Rohamosan terjed a Mexikóból eredő újfajta vírus Japánban, Tokióban meredek zuhanással nyitott hétfőn a tőzsde. Az USA-ban - egy New York-i általános iskola igazgató-helyettesének halálával - a hatra nőtt az áldozatok száma. Közben Görögországban is megjelent a vírus. A fenyegető világjárványra összpontosít a WHO genfi közgyűlése.

A japán hatóságok közölték hétfőn, hogy a H1N1 vírussal fertőzött betegek száma elérte a 130-at, míg vasárnap csak nyolcvan betegről tudtak.

A betegség gyors terjedése miatt a japán kormány rendkívüli ülést tartott. Aszo Taro miniszterelnök nyugalomra intette a lakosságot, s közölte: a kormány nem tervezi azt, hogy a tömegrendezvényekről való távolmaradásra szólítson vagy a munka visszafogását kérje a vállalatoktól.

A megbetegedések többsége Oszaka, Hjógo (Hyogo) és Kioto tartományban történtek, ahol összesen 17 millió ember él. A héten majdnem minden iskolában szünetelni fog az oktatás, zárva lesznek az óvodák is. Oszakában bezárnak a filmszínházak is, s mindhárom tartományban kötelezően gézmaszkot kell viselniük a vasúttársaságok és bevásárlóközpontok dolgozóinak.

Részben a járvány miatti aggodalmak, részben pedig a dollár gyengélkedése miatt hétfőn reggel meredek zuhanással nyitott a japán tőzsde. A börze fő mutatója, a Nikkei nyitás után 2,85 százalékot vesztett értékéből.

Az első halálos áldozat New Yorkban

Az új típusú influenza első halálos áldozata New Yorkban egy általános iskola igazgató-helyettese volt - jelentette hétfőn az MSNBC hírcsatorna. Az 55 éves Mitchell Wiener, aki egy queensi iskolában dolgozott, néhány napig küzdött a betegséggel, és vasárnap hunyt el - közölte a kórház, ahol ápolták.

Rajta kívül egyetlen ember sem lett súlyos beteg azok közül, akik megfertőződtek a legnépesebb amerikai városban. New Yorkban három hete jelent meg az új influenza egy queensi katolikus középiskolában, ahol a diákok sorra megbetegedtek azután, hogy néhányuk visszatért Mexikóból.

A 8,2 milliós városban hétfőn öt újabb iskolát zártak be az influenza terjedésének meggátolására, így összesen már 11 iskolában szünetel a tanítás.

Wiener a hatodik amerikai halottja a H1N1 vírusnak; korábban hárman Texas, egy-egy ember pedig Washington és Arizona államban halt meg. A világon eddig 76 halottról tudni.

Görögországban is megjelent a vírus

Megerősítette a görög egészségügyi minisztérium hétfőn az Égei-tengeri országban felbukkant első új típusú influenzás megbetegedést.

Jeórjiosz Papajeorjiu miniszterhelyettes elmondta, hogy az új vírus egy 19 éves diákot fertőzött meg, aki az év eleje óta az Egyesült Államokban tartózkodott, s múlt szombaton tért vissza hazájába. A repülőúton nem mutatta a betegség tüneteit, azok csak vasárnap délben jelentkeztek nála. A fiút jelenleg egy athéni közkórházban, a többi betegtől elkülönítve kezelik. Papajeorjiu hangsúlyozta, hogy nincs ok az aggodalomra. A fiú erőnléte jó, láza és általános állapota nem aggasztja a görög egészségügyi tárcát.

A fenyegető világjárványra összpontosít a WHO közgyűlése

A világjárvánnyal fenyegető sertésinfluenzára és a hatékony védekezésre összpontosít az Egészségügyi Világszervezet (WHO) hétfőn Genfben megnyílt, miniszteri szintű éves közgyűlése. Az ENSZ-intézmény úgy döntött, hogy gyakorlatilag egyetlen napirendi pontra szűkíti a programot és ezzel lerövidíti a tanácskozást, amely jövő szerda helyett már pénteken befejeződik.

"Miközben tanácsozunk, az A/H1N1 vírus okozta (világméretű) influenzajárvány bármikor bekövetkezhet" - figyelmeztetett Leslie Ramsammy guyanai egészségügyi miniszter felszólalásában. Az ötnapos tanácsozáson a küldöttségek áttekintik az új influenza elleni leghatékonyabb védekezési módokat, egyúttal felmérik a szegény országok vírusölő szerek és oltóanyagok iránti igényét. A tervek között szerepel, hogy tető alá hoznak egy megállapodást is a vírusminták kezeléséről, és megosztásáról a vírusellenes oltóanyagok kifejlesztésén dolgozó gyógyszergyártó cégek között.

Az új vírus mostanáig 76 beteg halálát okozta, és a WHO szerint 8480 embert fertőzött meg a világ 39 országában. A legtöbb halálos áldozatot a járvány gócában, Mexikóban követelte a kór. Az esetek túlnyomó többségében ugyanakkor gyenge lefolyású a betegség.

 

 

 

 

 

 

 

 

Iskolásokat ellenőriznek szecsuánban
Iskolásokat ellenőriznek szecsuánban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.