Robotzsarukat vetnek be Kongóban

Óriási fémrobotokat állítottak a Kongói Demokratikus Köztársaság nyüzsgő fővárosának forgalmas útjai mellé, hogy ezzel akadályozzák meg a gyakori közúti szabálytalanságokat. A robotzsaruk közlekedési lámpaként és traffipaxként is működnek.

A kilencmilliós Kinshasában nem ritkák a közúti balesetek, az autósok és a motorosok ugyanis meglehetősen lazán kezelik a helyi KRESZ szabályait. Mivel a táblák és a hagyományos közlekedési lámpák nem jelentettek visszatartó erőt, hatalmas alumíniumlakokat állítottak a forgalmasabb csomópontokhoz. A napelemes, kimondottan a trópusi klímára tervezett robotok képesek lengeti a karjukat, piros és zöld fényjelzéssel irányítják a forgalmat és kamerát is telepítettek beléjük, mely egyenesen a rendőrségre küldi a szabálytalanságokról készített valósidejű felvételeket.

Bár az öt darab humanoid úgy néz ki, mintha csak játékszerek lennének, az autósok jobban teszik, ha valódi rendőrnek tekintik őket.

„Vannak, akik nem tisztelik a közlekedési rendőröket. De egy robottal ez máshogy lesz. A robotot tisztelnünk kell!" – mondta Poro Zidane taxisofőr az AFP hírügynökségnek.

Az öt robotból kettő már 2013 óta szolgálatban van, kedden pedig három újat adtak át, amelyek a korábbiak újratervezett változatai. Az egyenként 21 ezer euróba kerülő újoncok már saját névvel is büszkélkedhetnek. Ők Tamuke, Mwaluke és Kisanga.

A gyártó, a kongói Women's Technology elnöke, Therese Izay  elmondta, hogy a robotokat tervező csapat reményei szerint az alumíniumrendőrök majd segítenek abban, hogy a szabálytalankodók többé ne úszhassák meg olyan könnyen Kinshasában a jogsértéseket.

„Városunkban el lehet követni bűncselekményeket úgy, hogy az elkövető elfut és senki sem látta. De most, éjjel-nappal képesek leszünk valós időben látni a szabálytalankodókat, akik épp úgy meg fogják fizetni a bírságot, mint a világ bármely komoly országában" – mondta Izay, hozzátéve, hogy az új modellek sokkal gyorsabban reagálnak, mint a régebbiek ezért be is nyújtott egy javaslatot arra, hogy az ország autópályái mellé is telepítsenek 30 újgenerációs robotrendőrt. Öt gépet már el is küldtek az ország délkeleti részére, Katanga tartományba.

Celestin Kanyama vezérezredes, Kinshasa rendőri vezetője szerint a robotokra nagy szükség van ott, ahol 2276 ember halt meg közlekedési balesetben 2007 óta. „Ezek a robotok a rendőrség fontos eszközei lesznek" – fejtegette a Kanyama az AFP-nek.

Ám kongói főváros kormányzója, Andre Kimbuta szerint a humán állományra továbbra is nagy szükség van, hiszen ezek a robotok nem képesek a bűnözők után eredni, megállítani a piros lámpán átrohanó motorosokat vagy elővigyázatosságra inteni a polgárokat. „Kongói mérnökeinknek jár a gratuláció, de azért a rendőröknek is el kell végezniük a munkájukat" – idézi Kimburát a Guardian.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.