Robotok főznek és szolgálnak fel egy kínai étteremben

A vendégek kényelméről teljes egészében mechanikus személyzet gondoskodik. A robotok nemcsak felszolgálják, hanem el is készítik a rendeléseket.

A kelet-kínai Kunsanban található étteremben a tulajdonos az egyetlen élő dolgozó, rajta kívül minden más alkalmazott robot. Ők veszik fel a rendelést, főznek, felszolgálják az ételt és végül el is takarítanak. A vendégeket robotok üdvözlik, a bejáratnál álló páros előre beprogramozott mondatokat ismétel.

Ugyanannyiba kerülnek, mint az élő kollégák
Ugyanannyiba kerülnek, mint az élő kollégák
JOHANNES EISELE / AFP

A robotétterem ötlete akkor pattant ki a tulajdonos, Szung Jü-kang fejéből, amikor a lánya arra kérte, találjon ki valamit, mert nem szeret házimunkát végezni - írja az AFP.

Az 1,2 méter magas robotok negyven, hétköznapi kommunikációban használatos mondatot értenek meg. 40 ezer jüanba (1,5 millió forint) kerültek, nagyjából anniba, amennyi egy élő éttermi dolgozó éves jövedelme, a robotok azonban sosem lesznek betegek, nem mennek szabadságra és mindössze napi két órát kell őket tölteni.

A növekvő munkaerő-költségek egyre több helyen arra ösztönzik a tulajdonosokat, hogy automatizált alkalmazottak után nézzenek. Nem ez az első vendégló, ahol robotok dolgoznak, 2012-ben az észak-kínai Harpin városában már nyitottak egy hasonló helyet.


 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.