Ritka futómadár érkezett a Szegedi Vadasparkba

Egy ritka dél-ameriai futómadár, Darwin-nandu (Pterocnemia pennata) érkezett a Szegedi Vadasparkba, a kakast a karanténidőszak letelte után már a látogatók is megfigyelhetik a vikunyákkal közös kifutójában - közölte Veprik Róbert igazgató.

A fiatal kakas Olaszországból került Szeged állatkertjébe és a gondozók szeretnék, ha a nemzetközi törzskönyvi program keretében tojó, illetve tojók is érkeznének a madár mellé. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen a Darwin-nandu ritkának számít, a világ 31 állatkertjében 84 egyedét tartják nyilván.

A Darwin-nandu nagyon ritka, a világ állatkertjeiben mindössze 84 egyed él
Szeged, 2013. május 9. Egy újonnan érkezett Darwin-nandu (Pterocnemia pennata) kakas kifutója kerítésénél a Szegedi Vadasparkban 2013. május 9-én. A dél-amerikai futómadárból a világ 31 állatkertjében 84 példányt tartanak számon. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

A futómadár lakótársaival, a dél-amerikai tevefélékkel megbékült, az embereket, különösen a zöld ruhát viselő gondozókat azonban vetélytársnak tartja, és tollát fölborzolva, fújtatva próbálja elriasztani őket.

A faj nevét a híres tudósról Charles Darwinról kapta, aki földkörüli útján argentin marhapásztoroktól hallott a már ismert nandunál valamivel kisebb méretű – egyméteres magasságú, 15-25 kilós -, délen élő futómadárról.

A Darwin-nandu Argentínában, a Rio Negro folyótól délre, valamint Chilében és Patagóniában őshonos, alacsonyabban fekvő, száraz, füves területeken. Az ott élők nemcsak húsa miatt vadászták, hanem azért is, mert a legelő háziállataik riválisaként tekintettek rá. Ennek következtében északi alfajaik mára veszélyeztetettekké váltak. Főként növényevő madár, de szívesen elfogyaszt ízeltlábúakat, kisebb gerinceseket is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.