Rezesova a gázolás előtt egyfolytában mobilozott

Folyamatosan hívogatták és sms-ekkel bombázták Szlovákiából a négy ember halálát okozó Eva Rezesovát a baleset éjszakáján, miközben terepjáróval a végzetes ütközés helyszíne felé száguldott.

A szlovák milliomosnő híváslistája, amely a hvg.hu birtokába került, egy sor furcsaságot tartalmaz. A rendőrség „megfelelő eszköz” híján még a SIM kártyát sem tudta kivenni a készülékből, sőt, nyomozás közben visszaadták a lefoglalt mobilt a vádlottnak.

Eva Varholíková Rezesová szembesül a helyszínen készült fotókkal

„Eva nem ihatott alkoholt, mert nem bírta”, ha ivott, hisztérikus viselkedés lett úrrá rajta. (…) Ha ivott, előfordult, hogy „menekült otthonról, ami azt jelentette, hogy beült a kocsijába, és azzal elment, nem lehetett telefonon sem elérni. Utána rájöttem arra, hogy ezt azért csinálta, mert élvezte, hogy ilyenkor mindenki aggódik érte, és mindenki őt keresi” – így beszélt a tavaly M3-on halálos balesetet okozó Eva Rezesováról korábbi élettársa, egyik kislányának apja, Erik Fischer, amikor tanúvallomást tett a magyar rendőrségen. A férfi meg nem erősített információink szerint maga jelentkezett a hatóságnál, amely – egy birtokunkba került rendőrségi feljegyzés alapján – eredetileg ki sem akarta hallgatni.

A tanúkihallgatási jegyzőkönyv szerint Fischer nyíltan beszámolt arról is, hogyan romlott meg a viszonyuk, szerinte elsősorban Rezesova családja, illetve a nő súlyosbodó alkoholproblémái miatt. Arról is beszélt, hogy szétköltözésük után is többször megjelent nála egykori párja, utoljára pont a balesetet megelőző éjjel fél 2 és 2 között. Csak a nő BMW terepjáróját látta az ablakból, mert mire kiért, az autó elhajtott. Nem sokkal utána egy szerinte érthetetlen sms-t kapott Rezesovától, amire még vissza is írt neki, hogy biztos megint részeg.

Hogy ezt követően a baleset éjszakája, 2012. augusztus 21-e is egy Fischer vallomásában körülírt alkalmakhoz hasonló autóba bevágódva „menekülés” volt-e, miközben aggódva próbálják elérni, nem tudni. Rezesovát többek között négy ember halálát okozó ittas állapotban elkövetett járművezetéssel vádolják, a szervezetében kimutatott alkohol mennyiségét, befolyásoló hatását a még zajló bírósági eljárás során több szakértői véleményben elemezték. A másik fő kérdés a sebesség, illetve Rezesova állítása, miszerint olyan hirtelen tért ki elé a Fiat, hogy már nem tudta elkerülni az ütközést.

Ugyanakkor érdekes információkkal szolgálhatott volna a baleset éjszakájáról Rezesova mobiljának részletes, szolgáltatótól kikért híváslistája, amely a hvg.hu birtokába került. A híváslista, illetve a Rezesova iPhone-jára vonatkozó hatósági intézkedések egy sor szakmai kérdést felvetnek az egész vizsgálattal kapcsolatban, amelyeket hiába tettünk fel a rendőrségnek, a bíróságnak, vagy az adatokat szolgáltató mobilcégnek.

Az elsőre legfeltűnőbb dolog a hajnali időponthoz képest szokatlanul nagy adatforgalom: 38 tétel szerepel Rezesova híváslistáján nagyjából másfél óra alatt, attól kezdve, hogy az északi országhatárhoz közeli novajidrányi bázisállomás észleli a mobilját 3 óra 12 perckor a baleset valószínűsíthető időpontjáig, 4 óra 45-ig. Pedig a közel negyven valamilyen típusú mobilkommunikációba nem számoltuk bele a listán szintén szereplő GPRS adatátviteleket, illetve a magyar szolgáltatótól érkező, vélhetően rendszerüzeneteket.

A híváslisták, illetve az ezekről készült rendőrségi jelentés alapján nyilvánvaló, hogy a balesetet megelőző órákban a Szlovákiából Magyarországra autózó Rezesova folyamatosan mobilozott, méghozzá ugyanazzal az öt személlyel: oda-vissza keresik egymást, sorra jönnek az sms-ek, van, hogy nem veszi fel annak a hívását, akivel 2 perccel korábban beszélt. A listában nagyon sok a továbbirányított hívás, vélhetően a bekapcsoló hangpostára.

Csak egy példa a folyamatos és hektikus mobilozás érzékeltetésére: a telefonban „Mamka” néven szereplő hívónak – aki az elnevezés alapján valószínűsíthetően a bírósági tárgyalásokon is megjelenő édesanyja – nem vette fel a telefont, mikor a híváslista alapján a baleset előtt kevesebb mint tíz perccel kereste. Ugyanakkor egy másik női nevet 1:42-kor, 1:48-kor, 1:52-kor és 1:59-kor is felhív, ugyanez a nő visszahívja 2:31-kor, 2:32-kor, majd Rezesova 2:42-kor megint rácsörög, de 2:46-kor már nem veszi fel neki a telefont, 2:57-kor viszont röviden, egy percig megint beszélnek. Egy Duso becenéven elmentett személy 2:58-kor kezdi hívogatni, van, hogy percenként, neki is olykor nem veszi fel a telefont, máskor beszélnek, de mellette sms-t is próbál küldeni neki.

Az ütközés előtt is telefonálhatott

A Plus 1 deň szlovák napilap szerint a milliomosnő a baleset előtt néhány másodperccel beszélt telefonon barátjával, Lukáš Trnovskýval. A hvg.hu birtokába került híváslistán teljes nevek nem szerepelnek, de van egy „Laska” néven elmentett szám, amely szlovákul azt jelenti, hogy szerelmem. Erről a számról is hasonló intenzitással keresték Rezesovát a balesetet megelőző órákban, de vele többször beszélt is Rezesova, ezeket egy birtokunkba került iratban külön is kilistázták. Ennek a listának az adatai nem vágnak egyben mindenhol a másik, összesítő híváslistával, sem a hivatkozott rendőrségi jelentéssel.

A baleset a szakértők szerint 4:45 körül történt, a nyomozás adataira építő vádiratban információink a következő megfogalmazás szerepel: „04 óra 45 percet megelőző – pontosan meg nem határozható időpontban” ütközött neki Rezesova BMW X5-e hátulról a belső sávban éppen egy nyerges vontatót előző Fiat Puntónak, amelynek mind a négy utasa meghalt. A híváslista szerint Rezesovának 4:43-kor egy, 4:44-kor pedig két „sikertelen” bejövő hívása is volt, míg a másik lista szerint „Laska”-val még beszélt is ugyanabban a percben, 4:44-kor. A szolgáltató adatai alapján ez az utolsó hívás – a vádirat alapján talán a baleset percében – 3 másodperc után véget ért.

Ugyanerről, a „Laska” néven elmentett számról percekkel a baleset után, 4:54-kor újra hívják Rezesovát, és a híváslistában ez 9 másodpercig tartó bejövő „hívás”-ként szerepel, vagyis az adatok alapján úgy tűnik, mintha a telefont fel is vették volna. Ezzel szemben a tárgyaláson több tanú, illetve maga Rezesova is azt állította, hogy miután kimászott a fejtetőre fordult terepjáró hátsó ablakán, az autó közelében tartózkodott, soha nem merült fel, hogy telefonált volna bárkivel.

Senkit nem hallgattak ki

A nyomozás során információink szerint senkit nem hallgattak ki azok közül, akik – gyakorlatilag a baleset percében is – mobilon kommunikáltak, vagy kommunikálni próbáltak Rezesovával, pedig ők valószínűleg tudják, milyen állapotban vezetett, illetve magyarázattal szolgálhattak volna arra, miért hívogatják többen folyamatosan.

A bíróság az egyik tárgyaláson meghallgatta tanúként a szolgáltató Vodafone egyik munkatársát, aki nem akart nyilatkozni. Tóth Béla, a Vodafone biztonsági igazgatója szerint a listában „szigorúan – és súlyos szankciókkal – védett személyes adatok” vannak, amit kizárólag a hatóságnak adnak ki, „harmadik felek részére, beleértve a sajtó munkatársait is, semmiféle további tájékoztatást, értelmezést, útmutatást, nem tudnak nyújtani”.

„A védelem végig arra hivatkozott, hogy a vádlott hangvezérléssel, Bluetooth-on keresztül telefonált, így ennek semmi köze nem lehet a balesethez. Ugyanakkor nem is vizsgálták, hogy ez valóban így történt-e, vagy kézzel babrált-e valamit a telefonon ilyen nagy sebességnél” – mondta a hvg.hu-nak Hantos Ádám ügyvéd, a balesetben elhunyt két házaspár hozzátartozóinak a jogi képviselője. Tudomása szerint a mobilcella-információkat abból a szempontból sem vizsgálták, hogy milyen sebességgel vezetett Rezesova, arra hivatkozva, hogy a Vodafone rendszere és az autópályán lévő kamerák időbeállítása eltér egymástól. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.