Egy videofelvétel utóélete: rettegnek a zalalövői romák

Félnek, rendőri védelmet kértek, figyelőszolgálatot szerveztek a zalalövői romák. Attól tartanak, hogy a hét végén szélsőjobboldali csoportok utaznak a városba, hogy megbosszuljanak egy bűncselekményt.

Egy internetes videomegosztó portálra a múlt hét végén feltöltött, mobiltelefonnal rögzített felvételen az látható, hogy két középiskolás fiatalember öt percen át pofoz, köpköd és rugdal egy náluk fiatalabb fiút a zalaegerszegi vasútállomás várótermében. A fiúnak végül – a történteket mobiltelefonjával fölvevő lány javaslatára – meg kellett nyalnia támadói cipőjének a talpát.

A rendőrség kihallgatta a felvételt készítő felnőtt korú lányt és a két ütlegelő fiatalkorú fiút. Időközben a felvétel felkerült a szélsőséges kuruc.infóra, amely tényként kezelte, hogy zalalövői romák bántalmazták a fiút, és nyilvánosságra hozta az állítólagos elkövetők iwiwes adatlapjait. A portálra felkerült egy lány fényképe és több adata is, noha neki biztosan semmi köze a történtekhez. (Tegnap egy újabb videofelvételt tett közzé a portál, amin egy fiút üt, ver, fojtogat három másik. A portál szerint ez a felvétel is Zalaegerszegen készült, s a három elkövető közül kettő ugyanaz, mint a várótermi esetnél.)

– Nem romák bántalmazták a vasútállomáson a fiút, ezt a rendőrségen is megerősítették – jelentette ki Kövesi Vilmos, a zalalövői Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke, az OCÖ egykori elnökhelyettese, s hozzátette: – Amióta a portál közzétette, hogy zalalövői romák az elkövetők, a szélsőjobboldal célkeresztjébe kerültek. Többször is életveszélyesen megfenyegették őket; bosszút hirdettek ellenük.

A fenyegetések miatt feljelentést tettek a rendőrségen, és figyelőszolgálatot szerveztek a kisvárosban, hogy ha gyanús csoportokat látnak, azonnal értesíthessék a rendőrséget. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság közleményt adott ki. E szerint fokozott és folyamatos rendőri jelenlét Zalalövőn. Úgy tudjuk, nyomozást rendeltek el a második felvétel miatt is.

A  Zala Megyei Rendőrfőkapitányság szerdán egyeztetésre hívta több roma szervezet vezetőjét. Az elmúlt héten, a zalalövői fenyegetéseket megelőzően két romák elleni támadás is történt. Múlt szerdán, hajnalban Zalaegerszegen kövekkel dobálták meg egy roma család házát. Két nappal később Bocföldén Molotovkoktélt hajítottak egy roma család háza melletti épületbe, amiben ketten voltak. Egyik esetben sem történt személyi sérülés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.