Retteghetnek a szarvasoktól a brit autósok

Évente már 74 ezer autóbalesetet okoznak a szarvasok Nagy-Britanniában, miután egyre többen vannak mind ők, mind az autósok.

Előbbiek állománya a normann hódítás (1066) óta nem volt ilyen népes. Vadászatuk miatt a 18. századra csaknem kihaltak a szigetországban, ám mostanra már kétmillió példány él belőlük. Szaporodásuk rohamos, mivel egy évtizede még csak feleennyien voltak. A szarvasok demográfiai robbanásának részben az "import" az oka: Nagy-Britannia új fajtákat is betelepített, amelyek gyorsabban szaporodnak - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Fiatal gímszarvas bika kocog át az aszálytól száraz vadföldön. Ő idén még nem rúghat labdába a teheneknél
Lábod, 2011. szeptember 17. Kocogó fiatal gímszarvas bika a SEFAG Zrt. Lábodi erdészetének területén egy aszálytól száraz vadföldön szarvasbőgés idején. MTI Fotó: Kovács Attila

Ezzel párhuzamosan nő a szarvaskarambolok közúti veszélye. A csúcsidőszak a május és az ősz, olyankor a legaktívabbak a vadak. Ráadásul októberben-novemberben éppen hajnalban és szürkületkor szaladgálnak a legtöbbet, a nappalok rövidülésével pedig az autósok csúcsforgalmának ideje egybeesik a szarvasokéval, azok is akkortájt "közlekednek" az utakon, csak éppen keresztben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.