Részesedést kap a bevételből a Krisztust moncsicsivé festő nő

Tavaly nyáron az egész világot bejárta annak az idős, önjelölt restaurátornak az esete, aki pusztán jószándékból ijesztőre festett egy értékes XIX. századi feskót.

Elias Garcia Martinez 1930-ban festett Ecce Homo című alkotása az észak-spanyolországi Borja város egyik templomának ékessége volt egészen tavaly augusztusig, amikor is a gyülekezet egyik tagja, a 80 éves Cecilia Gimenez kezelésbe vette.

Az idős asszonynak nem volt engedélye a restaurálásra, teljesen titokban végezte el, az eredmény pedig elborzasztotta a világot: a nő a töviskoszorús Jézus Krisztusból egy barna, szőrős sapkás, torz figurát festett. A dolgot akkor fedezték fel, amikor a festő unokája pénzadományt adott a városnak és ebből az alkalomból meg akarták tekinteni a freskót.

Amikor nyilvánosságra került az enyhén szólva is balul sikerült restaurálás, a fél világ a moncsicsivé mázolt képen nevetett, de akkor még a város sem sejtette, hogy egy éven belül 40 ezren fogják felkeresni a templomot, csak hogy láthassák a nem mindennapi alkotást - írja a The Guradian.

A turisták több mint 50 ezer euróval, vagyis nagyjából 15 millió forinttal gazdagították a templomot, így a városvezetés úgy döntött, hogy az "alkotó" is részesedhet az összegből.

Az asszony egy helyi lapnak azt nyilatkozta, úgy tűnik, most mindenki boldog és egyben örül is, hogy végre elcsendesedett a botrány.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.