Részeg ügynökök járatták le a titkosszolgálatot

Az Egyesült Államok elnökének biztonságáért felelős Secret Service ügynökei újabb botrányt okoztak akkor, amikor feltehetően részegen nekihajtottak a Fehér Ház köré felhúzott kordonnak. Tulajdonképp már azzal is hivatali kötelezettségszegést követtek el, hogy ittasan autóba ültek, a karambollal csak egy újabb lapot nyitottak a szolgálat kínos pillanatait feljegyző emlékkönyvbe.

A két tapasztalt ügynök késő éjjel egy buliból tartott hazafelé, amikor hirtelen a semmiből szembe jött velük a barikád. Az egyikük közvetlenül a Barack Obamát védő osztaghoz tartozott. A bulin egyébként Ed Donovant, a Titkosszolgálat nyugdíjba vonuló szóvivőjét búcsúztatták.

A CNN értesülése szerint a tiszteket a balesethez kiérkező szerv elő akarta állítani, hogy annak rendje és módja szerint lefolytathassák a szondáztatást, ám a szerv felettese még épp idejében megérkezett, hogy felülbírálhassa a beosztottja döntését, így az ügynökök büntetlenül hazamehettek aludni.

A letartóztatást leszámítva az ilyenkor szokásos protokoll szerint görögtek tovább az események. Obama elnököt tájékoztatták az incidensről, az inkriminált titkos szolgák pedig az íróasztal mögül dolgozhatnak tovább.

„Joe Clancy, a Titkosszolgálat igazgatójának kérésére, a Belbiztonsági Minisztérium Főfelügyelőjének Hivatala vezeti a gyanú kivizsgálását. Amíg ez tart, addig nem szolgálhatunk további információval. Az elnök is egyetért az igazgató döntésével, hogy az a Főfelügyelőhöz fordult"- nyilatkozták névtelen illetékes hivatalosságok.

Az Egyesült Államok Felügyeleti és Kormányreform Házbizottságának elnöke, Jason Chaffetz republikánus kongresszusi képviselő – miután az ügynökség röviden tájékoztatta a történtekről – arra a határozott álláspontra helyezkedett, hogy munkahelyen inni még a McDonald'sban sem szerencsés, és pláne nem az, ha valaki a Titkosszolgálat munkatársa.

Chaffetz kijelentette, hogy a karambolt hozzácsapják a közelmúlt többi botrányos esetének kivizsgálásához. Így például ahhoz a 2012-es esethez, amikor az elnök Kolumbiába látogatott, a helyi prostituáltak pedig az ügynökök hotelszobáiba. Tavaly márciusban is egy hotelben történt a baj. Akkor Amszterdamból kellett hazaküldeni három ügynököt, mert egyikük eszméletlenre itta magát, társai pedig nem akadályozták meg ebben. És még csak ezután következett a szeptemberi eset, amikor egy férfi, bicskával a zsebében átugrott a Fehér Ház kerítésén, és egészen a bejárati ajtóig szaladt. Ez már Julia Pierson korábbi igazgató székébe került.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.