Részeg biciklizés miatt ugrott a jogosítvány

Egy törökszentmiklósi férfi ittasan vezette elektromos biciklijét, s ezért bevonták a jogosítványát. Mint kiderült, a bíróság a Kúria állásfoglalása alapján döntött így. 

- Évtizedekig voltam hivatásos gépkocsivezető, több mint kétmillió kilométer van a hátam mögött balesetmentesen, erre kerékpározás közben hibázok, és elveszik a jogosítványom – panaszolta a törökszentmiklósi Sáros Imre. – A történetem egyszerű, kerékpárra szálltam – ez egy elektromos bicikli –, de előtte alkoholt fogyasztottam. Nem éreztem úgy, hogy mindez akadályozott volna a biztonságos kerékpározásban. Mentem, amikor megállítottak a rendőrök és megszondáztattak. Ezt követően mondták, hogy feljelentenek és el fogják venni a jogosítványomat. A rendőr annyit mondott, hogy ha sima kerékpár, akkor semmi gondom nem lett volna, de így ugrik a jogosítványom. Kérdem én, miért, amikor ehhez semmilyen vezetői engedélyre nincs szükség?

– A törökszentmiklósi rendőrkapitányság járőrei valóban intézkedtek az említett férfival szemben, akinél az alkoholszonda pozitív értéket mutatott. Ez az érték meghaladta a bűncselekményi határértéket – mondta a lap megkeresésére Pásztorné Kovács Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense. – A férfi jogosítványát nem a rendőrség vette el, hanem vele szemben egy jogerős bírósági ítélet született, amely erről határozott .

A szoljon.hu megkérdezte a törörkszentmiklósi dr. Pataky Csaba közlekedési szakjogászt, ő hogyan látja ezt az esetet.

– Valóban egy különös esetről van szó - mondta a szakjogász -, hiszen sem a kerékpár, sem az elektromos kerékpár nem engedélyköteles, azonban van egy olyan kúriai döntés, amely véleményem szerint alkotmányellenes, és kimondja, hogy bevonható annak a személynek a vezetői engedélye, aki 300 wattot meghaladó teljesítményű elektromotorral szerelt járművet vezet alkoholos befolyásoltság alatt. Én javasoltam Sáros úrnak, hogy adjunk be egy méltányossági kérelmet a bíróságra, amelyben kérni fogjuk azt, hogy visszakaphassa a vezetői engedélyét. Reményeim szerint erre hamarosan sor is kerül – mondta a tapasztalt szakjogász.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.