Rendőrökre támadt egy börtönviselt férfi New Yorkban

Kritikus állapotban van az a rendőr, akit New Yorkban lőttek fejbe szombat éjszaka. Öt hónap alatt ez az ötödik rendőrök elleni komoly támadás.

A huszonöt éves Brian Moore társával egy férfit akart igazoltatni az amerikai nagyváros egyik városrészében, Queensben, mert gyanúsan viselkedett. A férfi övénél matatott, mint aki fegyvert rejt.

A két civil ruhás rendőr – írja a BBC – egy megkülönböztető jelzés nélküli kocsival hajtott a férfi felé, aki fegyvert rántott és rálőtt az autóra. A fiatal rendőrt ekkor érte a fejlövés. A New York-i Jamaica Kórháznál elmondták, hogy a tiszt egy négy órás műtéten esett át, állapota kritikus.

A hatóságok a férfit egy órával az incidens után elfogták. Mint kiderült, egy Demitrius Blackwell nevű férfiról van szó, akit nemrég helyeztek szabadlábra, miután hét évet ült börtönben gyilkossági kísérlet miatt.

A szombati incidens öt hónap alatt már az ötödik rendőrök elleni támadás New Yorkban. Decemberben egy férfi két rendőrt lőtt agyon, majd magával is végzett. Bill de Blasio, New York-i polgármester újságírók előtt hangsúlyozta, hogy a szombati támadás is mutatja, a rendőröknek nap mint nap veszélyekkel kell szembenézniük.

Az Egyesült Államokban hónapok óta egymást érik a rasszista felhangokkal teli incidensek, amelyekben fegyvert nem viselő feketék válnak rendőri erőszak áldozatává. A marylandi Baltimore-ban a héten emeltek vádat hat rendőr ellen egy 25 éves fiatalember, Freddie Gray halála miatt. Arról egyelőre nincs információ, hogy Blackwell esetleg bosszúból nyitott volna tüzet Moore és a társa kocsijára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.