Rendőrök vigyázzák a halálos nászt

A Tisza jelképeivé vált tiszavirágok ezekben a napokban elözönlik a vízfelszínt és megkezdik nászukat, hogy aztán pár órával később ugyanott, immár ernyedt testtel zuhanjanak a vízfelszínre.

Egy-egy helyen ugyanazon a nap, ugyanazon órájában - június közepén - bújnak elő a kérészek csoportjába tartozó rovarok, ezzel veszi kezdetét a tiszavirágzás. A szárnyas kis állatok cikázva keresik párjukat, majd a nász után a petelerakást követően a nőstény és a hím is elpusztul. A mind több vízbe húlló tetem lassacskán ellepi a víz tetejét.

A tiszavirágok nemcsak a Tisza jelképévé, hanem egyben a vízminőség fokmérői is. Az érzékeny állatok csak tiszta és oxigéndús vízben tudnak kifejlődni. A tiszavirág lárvái a harmadik év júniusában bújnak csak elő és a víz felett nyernek szárnyas formát. Az átalakulás és a halálos nász drasztikusan rövid idő alatt, pár óra alatt végbemegy. A tiszavirágoktól nyüzsgő tófelszín emlékét pár órával később a már csak a tetemek tömege jelzi.

Rendőrségi védelem

A rendkívüli esemény általában június közepén figyelhető meg, érdeklődők ezreit vonzza a Tisza környékére. Ebben az időszakban a Tisza élővilágának védelmét ellátó vízi rendőrség kiemelt figyelmet fordít  a tiszavirágok védelmére, a ritka állat ugyanis már csak a Tiszán és egy-két mellékfolyón fordul elő. A tiszavirág élő és az elhullott egyedét is tilos gyűjteni, eszmei értékük kétezer forint. 




Érdeklődők ezreit vonzza a Tisza környékére
A long-tailed mayfly (Palingenia longicauda) rests on the face of a Hungarian man, Balazs, at the Tisza river near Tiszakurt, 135km (84 miles) southeast of Budapest, June 12, 2011. Millions of these short-lived mayflies engage in a frantic rush to mate and reproduce before they perish in just a few hours during "Tiszaviragzas" or Tisza blooming season from late spring to early summer every year. REUTERS/Lasz (HUNGARY - Tags: ANIMALS SOCIETY ENVIRONMENT IMAGES OF THE DAY)
Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.