Rendőrök őrzik a társasházat, ahol a gázrobbanás történt

A nyíregyházi Arany János utcában egy négyemeletes házban csütörtökre virradóra gázrobbanás történt, egy asszony meghalt, több lakó fején vagy lábán sérült, hármat füstmérgezés gyanújával kórházba szállítottak.

Az önkormányzat nem azt vizsgálja, kinek a hibájából történt a csütörtök éjjeli gázrobbanás a 23 lakásos társasházban, hanem az a célja, hogy minden lakás legyen minél hamarabb lakható - mondta a csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere. Hozzátette: ezért a vis maior terhére a lakhatás alapvető feltételeit biztosítják a lakásokban. Reggel megállapodást kötöttek egy vállalkozóval, aki a statikai vizsgálatok után azonnal elkezdi a helyreállítást, ami várhatóan egy hétig tart.

Mint arról beszámoltunk: a nyíregyházi Arany János utcán egy négyemeletes házban csütörtökre virradóra gázrobbanás történt, egy asszony meghalt, több lakó fején vagy lábán sérült, hármat pedig füstmérgezés gyanújával szállítottak kórházba. Hat lakás attól ázott be, hogy a tűzoltók oltották a robbanás után a lángokat. Tizennyolcan rokonoknál töltötték az éjszakát. A harmadik emeleti lakás, ahol a robbanás történt, teljesen kiégett. A 23 lakásos társasház ablakai betörtek, az ajtókat nem lehet zárni. A vagyonvédelemről a rendőrség gondoskodik.

A lakásokban jelenleg - és várhatóan még egy-két napig - nincs áram és gáz, a vízszolgáltatás részleges. Az épületben főképp idősek és középkorúak laknak, nincs pánikhangulat, ami a polgármester szerint köszönhető a gyors, helyszíni intézkedéseknek is. A törött ablakok elszállítását már megkezdték, azoknak, akiknek átmenetileg el kell hagyniuk a lakásaikat, önkormányzati bérlakást biztosítanak, a költöztetésben közmunkások segítenek.

Csabai Lászlóné elmondta: a vegyes tulajdonú házban a 7 önkormányzati lakásnak van biztosítása, a többi felmérése még folyik. Hozzátette: a tragédia tanulsága, hogy ma nem lehet biztosítás nélkül élni, ezért most azt vizsgálja az önkormányzat, hogyan lehet meggyőzni, érdekeltté tenni a lakókat, hogy saját védelmük érdekében biztosítsák a vagyonukat. A képviselő-testület következő ülésén javasolni fogja, a továbbiakban a panelprogramban a támogatás feltétele legyen, hogy a lakásoknak legyen biztosításuk, illetve azt, hogy a lakásfenntartási támogatást is ehhez a feltételhez kössék.

A hat kórházba szállított ember közül délután ötöt hazaengedtek, egyiküket megfigyelésre még bent tartották a nyíregyházi Jósa András Kórházban  - tudtuk meg a kórházban.

Lakók nézik az utcán, amint tűzoltók dolgoznak az éjjeli órákban Nyíregyházán
Nyíregyháza, 2010. június 24. Lakók nézik az utcán, amint tűzoltók dolgoznak az éjjeli órákban Nyíregyházán, az Arany János és Toldi utcák sarkán található lakóépület egyik harmadik emeleti lakásában keletkezett tűz oltásán, miután az ingatlanban gázrobbanás történt. A detonáció következtében egy ötven év körüli asszony meghalt, hat embert könnyebb sérülésekkel szállítottak kórházba. Az épületben lévő 23 lakás közül 6 károsodott a robbanás miatt, néhány lakásban az oltás során keletkeztek kisebb károk. MTI Fotó: Balázs Attila
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.