Rendkívüli hideg: belügyminiszteri intézkedések a rászorulókért

Pintér Sándor belügyminiszter a rendkívüli és várhatóan tartós hideg miatt intézkedéseket hozott a rászorulók, köztük a hajléktalanok, az idősek és az egyedül élők védelmében – jelentette be Kontrát Károly, a tárca parlamenti államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Arról beszélt, hogy a tervszerű és összehangolt munkába bekapcsolódik a katasztrófavédelem, az Országos Polgárőr Szövetség, valamint a rendőrség is. Kontrát Károly kiemelte, hogy nemzeti összefogásra, együttműködésre van szükség, ezért arra kért mindenkit, figyeljenek oda a környezetükben egyedül élő idősekre. Mint fogalmazott, a Belügyminisztérium célja, hogy mindenki biztonságban vészelje át a hideg időszakot.

Pintér Sándor a tárca közigazgatási államtitkárát egyebek mellett arra utasította, hogy soron kívül mérje fel a kormányzat tulajdonában vagy használatában álló azon épületeket, amelyekben nappali melegedőket lehetne kialakítani. A közfoglalkoztatási helyettes államtitkárnak pedig a munkaügyi központok igazgatóin keresztül fel kell hívnia az érintett önkormányzatok figyelmét arra: a közfoglalkoztatásban részt vevők naponta kétszer ellenőrizzék, hogy a településen élő idősek, elesettek nincsenek-e veszélyben.

A belügyminiszter az országos rendőrfőkapitányt egyebek mellett arra utasította, hogy ellenőrizzék a hajléktalanok által lakott helyeket, a közterületeken szolgálatot teljesítő rendőrök keressék fel az általuk ismert egyedül élőket is, hogy megbizonyosodjanak azok ellátottságáról, s lovas rendőrökkel és szükség szerint motoros szánokkal folyamatosan legyenek jelen a tanyavilágban.

Pintér Sándor azt kérte az állampolgároktól, tegyenek bejelentést, ha távolabb élő hozzátartozójukkal, ismerősükkel váratlanul megszakad a kapcsolatuk, azok nem adnak életjelet magukról.

Hegedűs Zsuzsa szociológus, miniszterelnöki főtanácsadó a szolidaritás jegyében arra kért minden szervezetet, intézményt és egyházat, hogy nyissanak meg minden olyan szabad, fűthető helyiséget, ahol a rászorulók biztonságban lehetnek a hideg időben.

A főtanácsadó a sajtótájékoztatón felhívást tett közzé, eszerint az 5 ezernél kevesebb lakosú települések és a nagyvárosok vezetőit arra kéri, a közfoglalkoztatottak rendszeresen ellenőrizzék, hogy a szociális segélyre szoruló 65 év felettiek otthonában meleg van-e, van-e elég tűzifa és élelmiszer, a fűtés működik-e, s a lakók nem betegek-e.

Hegedűs Zsuzsa a karitatív szervezeteket pedig arra kérte: most "ne azzal foglalkozzanak, hogy hol tudnak teát és egyebeket osztogatni, mert a tea és a takaró mínusz 15 fokban semmit sem ér", hanem inkább ők is nyissanak meg minden szabad helyiséget, ahol melegedő alakítható ki.

Ugyanerre kérte az egyházakat, az iskolákat, a kórházakat, a katasztrófavédelmet és a honvédséget is; utóbbinak szerinte a hajléktalanok által lakott erdőkben fűthető katonai sátrakat kellene felállítaniuk.

"Most nem azt kell várni, hogy ők (a rászorulók) jöjjenek hozzánk, mert akkor már késő lesz" – figyelmeztetett. Hegedűs Zsuzsa arra mutatott rá, hogy egy matraccal nem lehet túlélni mínusz 11-15 Celsius-fokot 10-15-20 napig.

A szociológus példaként elmondta, Párizsban mínusz 5 fok alatt automatikusan kinyitják a metrókat. Tarlós Istvánra utalva megjegyezte, "Budapest főpolgármestere nem csinálja ezt".

A nagyvárosi polgármestereket, köztük Kósa Lajost (Fidesz), Debrecen vezetőjét arra kérte, mutassanak példát, hogyan lehet egy nagyvárosban biztosítani a szükséges ellátást, a fűthető helyiségeket és az orvosi ellátást, például templomokban, kórházakban, iskolákban, laktanyákban.

A főtanácsadó bejelentette, ha nem sikerül társadalmi megmozdulással elindítani a segítséget, akkor ő szerdán arra fogja kérni Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy rendeljen el rendkívüli, illetve "katasztrófahelyzetnek megfelelő készenléti állapotot".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.