Rendkívüli állapot Guatemalán vulkánkitörés miatt

Rendkívüli állapotot hirdettek ki pénteken Guatemala két megyéjében, mert jelentősen erősödött a közép-amerikai ország déli részén található Pacaya vulkán tevékenysége; egy ember meghalt, három eltűnt.

A vulkánkitörés idején nyoma veszett három gyereknek (egy hét-, egy kilenc- és egy tízévesnek) és életét vesztette egy újságíró, aki filmre akarta venni a természeti jelenséget. Aníbal Archilát a vulkán kilövellte kövek zúzták halálra. Holttestét a fővárostól 50 kilométerre találták meg. Mintegy húsz ember megsérült.

A tűzhányó hamuja eljutott a fővárosba, kis szikladarabkák is hullottak Guatemalavárosra, az utcákat fekete homoklepel borítja. A fővárosi repülőtéren nem közlekedhet egyetlen repülőjárat sem. A légiforgalmi hatóság szóvivője elmondta, hogy a kifutópályáját beborította a hamu, emiatt használhatatlanná vált.

A 2552 méter magas Pacaya szerdán kezdett el füstölni, lávát, hamut kilövellni magából. Tevékenysége csütörtökön tovább erősödött: a hamufelhő másfél kilométeres magasságot is elér a kráter felett.

A térségben 1600 embernek kellett elhagynia otthonát, 600-an közülük ideiglenes menedékhelyekre mentek.

A Pacaya a hatvanas évek óta aktív, de 1998 óta nem fordult elő, hogy beborította volna a környéket hamuval, vagy kőzáport zúdított volna rá. Guatemalában 288 vulkán van.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.