Rendkívüli intézkedések a hőségriadó alatt

Hőségriadó idején több szervezetnél is rendkívüli intézkedések lépnek életbe – hangsúlyozta Páldy Anna, az Országos Közegészségügyi Központ (OKK) főigazgatója az M1 aktuális csatorna péntek déli Híradójában

A rendkívüli hőségben mindent meg kell tenni a megbetegedések, balesetek megakadályozása érdekében.
Ilyenkor különösen fel kell készülniük az egészségügyi és a szociális intézményeknek, mivel az idős emberek, a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők nagyon nehezen viselik a hőséget.

Emellett a közlekedésbiztonság területén is fokozott figyelemre van szükség. A melegben locsolni kell az utakat, a síneket, az országúti kamionforgalmat pedig – különösen az élő állatot és élelmiszert szállító járműveket – engedni kell a haladásban.

Az átlagembereknek a főorvos azt javasolta, lehetőség szerint tartózkodjanak hűtött, hűvös helyen. Kerüljék a magas cukortartalmú és az alkoholos italok fogyasztását, természetes folyadékból pedig – vízből, zöldséglevekből – fogyasszanak többet, különösen a fizikai munkát végzők. Az izzadással az ember sót is veszít, amit ugyancsak pótolni kell.

Az országos tiszti főorvos péntektől hétfő délután 4 óráig rendelte el a legmagasabb fokú riasztást, a hőségriadót.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Budapestre, Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére a legmagasabb fokú, piros, a többi megyére másodfokú figyelmeztetést adott ki.

Az előrejelzések szerint a következő napokban erősödik a felmelegedés, 38-39 Celsius-fok is lehet. Vasárnap érkezik egy hidegfront, ami miatt megtorpan a felmelegedés, de a jövő hét elején ismét sokfelé lesz 35 fok feletti csúcshőmérséklet.
Az idei év harmadik hőhulláma ismét a balatoni forgalom növekedését okozhatja.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte, hőség miatt felfüggesztik a hétvégi kamionstopot.

A földművelésügyi miniszter által az erdőkre, valamint az azok határától számított kétszáz méteren belüli területekre elrendelt általános tűzgyújtási tilalom továbbra is érvényes.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.