Rekordot döntött a kamcsatkai Sivelucs vulkán

A hosszabb ideje aktív Sivelucs vulkán az elmúlt hónap legnagyobb hamuoszlopát lövellte ki magából: magassága eléri a 7800 métert.

A Kamcsatkán található Sivelucs mostani aktív periódusa 2006. december 4-én kezdődött, és egy ideje 2-3 naponta lövell hamufelhőket, de ez volt az eddigi legnagyobb kitörés. A tudósok szerint azonban ez nem feltétlenül jelenti az aktivitás erősödését, és lehetséges, hogy a tűzhányó újra megnyugszik– közölte az orosz Tudományos Akadémia geofizikai szolgálata helyi intézete. A vulkán lakott helyeket nem fenyeget, a repülőknek viszont el kell kerülniük a térséget.

Kamcsatkán augusztus elején 5500 méteres hamuoszlop emelkedett a Karimszkij vulkán fölé is, és egy héttel ezelőtt láva is ömlött a lejtőjén. A Karimszkij 125 kilométernyire Petropavlovszk-Kamcsatszkijtól terül el, magassága 1536 méter, jelenlegi aktív periódusa 1996. januárjában kezdődött és azóta tart. Az 1996-os kitörés során a vulkántól hat kilométerre lévő Karimszkij-tó fenekéről ömlött az izzó láva, és elpusztított minden növényt és állatot a tóban, amely azóta is holt víz.    

Ugyancsak aktív a Kizimen tűzhányó: ez 265 kilométerre van Petropavlovszk-Kamcsatszkijtól, utolsó nagy kitörését 1928/98-ben jegyezték fel, de 2009-ben újabb aktivitási időszaka kezdődött.

A Kamcsatka-félszigetet nem véletlenül nevezik a tűzhányók földjének: a területen 160 vulkán található, ebből 29 aktív, közülük pedig 19 szerepel a világörökség listáján.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.