Rekordokat dönt az árhullám

Mintegy ezer ember vett részt az árvízi védekezési munkálatokban Mura menti településeken, a folyó éjszaka Letenyénél már tetőzött - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Nagykanizsán működő régiós irányító törzsének szóvivője kedden az MTI-t.
A Mura Letenyénél - ahol 1972-ben 514 centis rekordot mértek - éjfél előtt tetőzött 548 centiméteren, reggel hat órakor pedig 541-et mutatott a vízmérce. Murakeresztúron - ahol szintén 1972-ben volt a legmagasabb, 568 centiméteres a vízállás - még emelkedik a vízszint, és kora reggel 584 centit mértek.

Molnáriban és Murakeresztúron még tovább építik az ideiglenes gátakat, de éjszaka Kerkaszentkirályon, Muraszemenyén, Murarátkán, Tótszerdahelyen és Letenyén is jelentősebb védekezési munka zajlott. Mintegy 65 ezer homokzsák felhasználásával erősítették az ideiglenes védműveket, gátszakadás vagy más komolyabb gond sehol nem volt, a folyót sikerült a medrében tartani.

A védekezést mindenhol katasztrófavédelmi tisztek irányítják, a tűzoltók mellett sok rendőr és önkéntes is van a térségben.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy a Mura áradása miatt veszélyeztetett településeknél a katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek munkáját zalai rendőrök, készenléti rendőrök, polgárőrök és önkéntesek segítik. A térségbe kétszázötven rendészeti szakközépiskolást is vezényeltek.

A Zala Megyei Védelmi Bizottság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megyei kormányhivatal állományából éjszaka nyolcvankét önkéntest vittek a védekezés helyszíneire, és még háromszázan készen állnak erre.

Áll a vasút is

Gyékényes és Murakeresztúr között kedd hajnaltól szünetel a vonatközlekedés, a katasztrófavédelem lezárta a vasúti pályát, ezen a szakaszon is vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat - közölte a Mávinform.

Továbbra is pótlóbuszokkal kell utazni a Zalaegerszeg-Rédics vonalon Csömödér-Páka állomás és Rédics között, valamint a Kaposvár-Siófok vasútvonalon Tab és Siófok között, ott várhatóan pénteken indulhat újra a vonatközlekedés.

A közúti hosszabb útvonal és az átszállások miatt 20-30 perces késések is előfordulhatnak az említett vasútvonalakon. Keddre viszont megteremtődtek a feltételek arra, hogy az észak-balatoni vasútvonalon, Aszófő és Balatonakali-Dörgicse között, ahol a belvíz miatt hétfőn pótlóbuszokkal kellett utazni, ismét járhassanak a vonatok.

Visszatérhetnek otthonukba a két kitelepített zalai falu lakói 

A katasztrófavédelmi régiós irányító törzs szóvivője, Mukics Dániel elmondta, a Kebele-patak vízszintjének csökkenése után a Zalaszombatfáról és Szijártóházáról kitelepített 82 ember kedden kora reggeltől visszatérhet otthonába.  

Nincs már elzárt település sem, Bödeháza, Gáborjánháza, Szijártóháza és Zalaszombatfa újra megközelíthető közúton.

Útlezárások nehezítik a közlekedést 

A Principális-csatorna magas vízállása miatt változatlanul nem lehet közlekedni Nagykanizsán a 74-es út négy kilométeres szakaszán, valamint a Camping úton. A Mura áradása miatt Murarátkán és a Kerkaszentkirályon egy-egy út van lezárva a járműforgalom elől.

Az M70-es autóút Tornyiszentmiklós felé vezető oldalán, a 7-es úti csomópontnál a lassító sáv van lezárva elöntés miatt. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.