Rekordmeleg után hatalmas lehűlés – fél Magyarországon végigvert a vihar

Szombat délután Budapesten és máshol is kavics nagyságú jégdarabok estek az égből.

Este negyed hét körül heves széllökésekkel, dörgéssel, majd felhőszakadással és jégesővel érkezett meg Budapestre szombaton a kánikula végét jelentő vihar.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A Balatonon 90 kilométer per órás szél fúj. Másodfokú viharjelzés van érvényben, ami azt jelenti, hogy mindenkinek ki kell jönnie a vízből. Ázik Kapolcs és a Művészetek völgye is, ahol rengetegen próbáltak egyszerre védett helyet találni az eső elől. Az erős szél jelentős károkat okozott. Somogyszentpálon villanyoszlopot döntött ki a vihar, Balatonfenyves és Imremajor között fa dőlt egy vonat elé, Balatonszárszón vasúti felsővezetéket szakított le a szélvihar. Szántódon egy nyolc méter magas fenyő dőlt az útra, Balatonszárszón pedig két húszméteres fenyő dőlt rá egy lakóházra.

Az ország egyre nagyobb részét fenyegető ítéletidő északnyugat felől terjed, Győr-Moson-Sopron megyében, Fertőhomok, Hegykő és a 85-ös út által határolt területen fákat csavart ki, Fertőszentmiklós és Pereszteg között felsővezetékeket szakított le a szél, jelenleg 3200 fogyasztónál nincs áram – mondta a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek.Ruskáné Takács Anita közlése szerint a soproni, a csornai és kapuvári hivatásos, valamint a hegykői, fertőrákosi, peresztegi, bősárkányi és nagylózsi önkéntes tűzoltókat már harminc helyre riasztották. Hozzátette, a leszakadt felsővezetékek miatt jelenleg öt településen - Fertőszentmiklóson, Fertőhomokon, Nagycenken, Pinnyén és Hegykőn - van áramkimaradás.

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint Vasalja közelében villanyoszlopok dőltek 8708-as útra, ezért teljes útlezárásra kell számítaniuk az arra közlekedőknek.

Budapesten kavics nagyságú jégdarabok estek az égből.A fővárosban 25 helyszínre riasztották a tűzoltókat, jellemzően kidőlt fák miatt - mondta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek. Kisdi Máté közölte, a Múzeum körúton egy fa a villamos felsővezetékére dőlt, emelő segítségével távolították el a tűzoltók. A kidőlt fa miatt pótlóbuszok jártak a 47-es, a 48-as és a 49-es villamos helyett a Szent Gellért tér és a Deák Ferenc tér között.

Fotó: Hárs Katalin / Népszabadság

A Mávinform arról tájékoztatott, hogy a vihar miatt késnek a vonatok a Budapest-Székesfehérvár-Gyékényes, a Budapest-Hatvan-Miskolc és a Budapest-Vác-Szob vonalon.

A lehűlés mértékére pedig jellemző – írja az Időképre hivatkozva az Index –, hogy a Vas megyei Magyarszombatfán délután ötkor 19,6 Celsius-fok volt, fél órával korábban Szentgotthárdon pedig 18,4 fokot mértek.

Az éjjel a lehűlésnek még enyhén szólva nem volt jele. Lágymányoson 24,8 fokkal új hőmérsékleti rekord született, ahogy rekord Tatán is, ahol szombatra virradóra 25,2 fokot mértek – írja az Időkép.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) azt tanácsolta, hogy a viharban lehetőség szerint senki ne tartózkodjon a szabadban. Hajdu Márton szóvivő azt is javasolta, hogy a nagyobb tavakban fürdőzök figyeljék a viharjelzőket, és viharjelzés esetén ne menjenek vízbe. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a viharos erejű szél miatt a szabadban hagyott tárgyak is kárt okozhatnak, a szél megérkezése előtt azokat rögzíteni kell.

A meteorológiai szolgálat honlapján azt közölte, hogy a hidegfront vasárnapra már el is hagyja a Kárpát-medencét, és vasárnapra mérséklődik a meleg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.