Rekorddrága lesz a sör az Oktoberfesten

Legfeljebb 9,85 euróba (csaknem 2900 forintba) kerül egy korsó sör idén a világ legnagyobb népünnepélyeként számon tartott müncheni Oktoberfesten, amelynek előkészületei hétfőn kezdődtek el.

A sörfesztivál kezdete előtt 69 nappal a Terézia-rétet (Theresienwiese) csaknem teljes egészében lezárták, és hozzákezdtek a milliós nagyságrendű vendégsereget kiszolgáló infrastruktúra kiépítéséhez. A sörsátrak és egyéb ideiglenes építmények felállítása rutinszerűen megy, nagy kihívás viszont az távközlési hálózat kapacitásának bővítése, mert a mobil eszközök elterjedtsége miatt szeptember 21-től bő két héten keresztül várhatóan folyamatosan egyszerre több százezren posztolnak majd fesztiváli képeket, bejegyzéseket az alig 35 hektáros területről például a Facebookra vagy a Twitterre, ami a mobilhálózat összeomlásával fenyeget.

Oktoberfest. Volt okuk a vidámságra
Oktoberfest. Volt okuk a vidámságra

A probléma megoldásáról még nem döntöttek, a müncheni városházán formálódó tervek alapján elképzelhető, hogy nem a mobilhálózat kapacitását növelik, hanem inkább ingyen használható vezeték nélküli (WiFi) internet-hozzáférési pontokat alakítanak ki, ami azért ésszerű megoldás, mert a legtöbben valószínűleg főleg internetezésre használják a készüléküket a sörfesztiválon.

Az idei, sorrendben 180. Oktoberfesten 9,40 és 9,85 euró közötti összeget kell fizetni az egyliteres korsó sörért, ami minden korábbinál magasabb ár, és 3,6 százalékos drágulás 2012-höz képest. A szervezők arra számítanak, hogy nagyjából 6 millióan látogatnak el az október 6-ig tartó fesztiválra.

Tavaly a 2011-ben feljegyzett rekordnál mintegy ötszázezerrel kevesebb látogatót, 6,4 millió embert vonzott az Oktoberfest, amelyen csaknem 7 millió korsó sör fogyott.

A fesztivált 1810 óta tartják meg. Háborúk és járványok miatt eddig 24-szer maradt el a sör müncheni ünnepe. A rendezvény eredete egy esküvőre nyúlik vissza: Lajos bajor trónörökös (később I. Lajos király) 1810. október 12-én vette feleségül Terézia szász-hildburghauseni hercegnőt, és a menyegző alkalmából lóversenyt rendeztek az újonnan épült versenypályán a város kapui előtti Terézia-réten, ahol az uralkodócsalád étellel, itallal is megvendégelte az ünnepségek részvevőit.

Az Oktoberfestet 1819-ben nyilvánították évente tartandó népünnepélynek, és a kezdetét a barátságosabb időjárású szeptemberre hozták előre. A rendezvény népszerűsége az 1880-as évektől ugrott meg igazán, amikor bevezették az elektromos világítást, és a sült kolbász mellett grillcsirkét is árusítani kezdtek. A megnyitó ünnepség forgatókönyvét 1950-ben rögzítették, azóta minden évben a müncheni főpolgármester csapolja meg az első hordót, és a bajor miniszterelnöknek tölti tele az első korsót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.