Rejtélyes fókahalál Peruban

A félezer oroszlánfóka erősen oszló tetemére a Samancói-öbölben bukkantak rá, az ott fekvő város vezetője a térség kagylófarmereit vádolja szándékos mérgezéssel.

Az elhullott állatok között voltak fiatal és idősebb példányok is, egyelőre nem tudni, mi okozta a halálukat. A hatóságok vizsgálódnak.

Az állatok rendszerint a part közelében keresnek maguknak táplálékot, ezzel pedig veszélyeztetik azokat, akiknek a megélhetését a tenger biztosítja. Samanco kormányzója ezért azt gyanítja, a helyi halászoknak és a kagylófarmereknek köze lehet az oroszlánfókák tömeges pusztulásához - írja a BBC.

Az eset hátterében valóban állhat mérgezés, de azt is előfordulhat, hogy valamilyen kórokozó tizedelte meg az állatokat, esetleg szemetet vagy műanyagdarabokat nyeltek le.

November elején a mostanihoz nagyon hasonló eset történt kicsit északabbra, Piura régióban. Akkor összesen kétszáz állattetemet sodort partra a víz, köztük fókákét, delfinekét és pelikánokét. 2012-ben pedig több száz delfin pusztult el Peru északi partjainál, a környezetvédők a közeli olajfúró tornyot - az az által keltett zajokat és nyomáskülönbségeket - hibáztatták a történtekért. A Tengerészeti Intézet szerint azonban nem emberi mulasztás állt, hanem valamilyen baktérium vagy vírus ölte meg az állatokat.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.