Rejtélyes alvókór terjed egy kazah faluban

Rejtélyes alvókór terjed egy kazah faluban, a hatóságok máshol ajánlottak otthont a lakosoknak – írja a BBC.

Az észak-kazahsztáni Kalacsi faluban már két éve feltűnt a szokatlan betegség. Az érintettek váratlanul elszunnyadnak, majd akár napokig alszanak, később pedig emlékezetkiesésről, vagy néhány esetben hallucinációkról panaszkodnak. Eddig több mint száz esetet jelentettek, néhányan többször is átestek a furcsa állapoton az újonnan "Álmosvölgynek" becézett faluban.

A település lakosainak most máshol ajánlottak új otthonokat és munkát a szomszédos közigazgatási kerületek vezetői, a programban a gyermekes családok előnyben részesülnek. A falu 583 lakosának fele tervezi, hogy a segítséget igénybe véve máshová költözik.

A rejtélyes betegség egyaránt érinti a felnőtteket és a gyermekeket. Az egyik falusi, akinek a fia esett át a kóron, elmondta, hogy amíg az állapot tart, lehetetlen felkelteni az érintetteket, noha úgy tűnik, mintha azok próbálnák kinyitni a szemüket.

Az orvosok tanácstalanul állnak a jelenség előtt, néhányan tömegpszichózist feltételeznek a háttérben. Mások arra gyanakodnak, hogy a faluhoz közeli, két évtizede bezárt uránbánya okozza a betegséget, azonban a település ivóvizében és a talajban sem találtak semmilyen erre utaló jelet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.