Reggeli torna a miniszterelnökkel

A rendszeresen jógázó Narendra Módi tavalyi hivatalba lépése óta dolgozik a mozgásforma népszerűsítésén. Sikerült elérnie, hogy az ENSZ június 21-ét nyilvánítsa a jóga napjának, vasárnap reggel ennek keretében lepték el színes jógamatracok az újdelhii Rajpathot.


India miniszterelnöke több, mint 35 ezer tisztségviselő, katona és diák társaságában végezte az ászanákat az első Nemzetközi Jóga Napon. A 35 perces gyakorlatban, ami meditációval zárult. Később derül ki, hogy sikerült-e a Guiness-rekord.

Fotó: Adnan Abidi / Reuters

A 300 millió rúpiába (átszámítva 4,67 millió dollárba) kerülő újdelhi eseményen rebesgették, hogy megjelenik a mozgalmat elindító miniszterelnök is, arra azonban nem számítottak, hogy Módi egyszerű, fehér kurtában és nadrágban, sálján az ország zászlójának színeivel maga is beáll a jógázók közé.

BBC ugyanakkor arról is beszámolt, hogy India egyes muzulmán szervezetei szerint a jóga kifejezetten hinduizmushoz kötődő vallási gyakorlat, és sérti az iszlám elveket. Más források is azon a véleményen vannak, hogy a nacionalista kormány stratégiájának része az ősi indiai diszciplína támogatása.

India 676 körzetéből egyébként 650 csatlakozott az eseményhez, amelyben az ENSZ 193 tagországa közül mindössze Jemen nem vett részt. Tajpejben kétezren terítették ki a matracukat, hogy 108 napüdvözletet - a pózoknak egy közismert sorozatát - mutassanak be, addig Melbourne-ben ötszázan gyűltek össze a Springers Leisure Centre-nél, hogy ugyanígy kezdjék a napot. A New York-i Times Square-en az indiai külügyminiszter, Sushma Swaraj vezetésével 30 ezren helyezkedtek lótuszülésbe.

Fotó: Shamil Zhumatov / Reuters

„A program az emberek jólétéről szól. Arról, hogy megszabadítsuk az univerzumot a stressztől és a szeretet, a béke és az összetartozás és a jóakarat üzenetét közvetítsük - nyilatkozta Swaraj a reggeli megmozdulás előtt a Times of Indiának.

A Nemzetközi Jóga Naphoz Magyarország is csatlakozott. Vasárnap délelőtt a Margitszigeten a szabadban lehetett jógázni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.