Receptet változtat a Coca-Cola és a Pepsi

Az üdítőgyártók azt ígérik, a vásárlók semmit sem fognak észrevenni, az italok íze változatlan marad, azonban új összetételű színezéket alkalmaznak majd, hogy a "rákkeltő" címke ne kerüljön a palackokra.

Megváltoztatja a kóla jellegzetes barnás színét adó „karamellszínezékét” a Coca-Cola és a Pepsi, miután annak egyik összetevőjét a rákkeltő anyagok közé sorolta Kalifornia állam. A cégek tehát csökkenteni fogják a 4-metilimidazol (4-MI) nevű anyag arányát üdítőjükben, bár úgy látják, hogy az semmilyen káros hatással nincs az egészségre.

Kóla vagy ásványvíz?
Kóla vagy ásványvíz?

A kémiai anyag egy tanulmány szerint tüdőrákot, máj- és pajzsmirigyrákot okozott laboratóriumi patkányokon és egereken, de arra nincs bizonyíték, hogy veszélyt jelentene az emberi szervezetre. Az amerikai élelmiszerbiztonsági hatóság (FDA) szóvivője azt nyilatkozta, a rák kialakulásának csak akkor van esélye a kérdéses anyag miatt, ha valaki több mint ezer palack kólát iszik meg naponta.

A recept változása Európát nem érinti, hiszen itt a fenti anyagot nem tartják számon a rákkeltő anyagok között, azonban biztos, ami biztos, nemcsak Kalifornia államban, hanem az Egyesült Államok minden területén az új színezéket használják majd, elkerülendő a rákveszélyre figyelmeztető címkéket. Az ugyanis meglehetősen rossz hatással lenne az eladásokra.

Forrás: BBC

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.