Rangsoroltuk az idei ­legjobb borokat

A napokban megjelent Népszabadság Top 100 Legjobb Magyar Bor minősítő kóstoló zsűrije az előző évekhez hasonlóan komoly szakemberekből, sokat próbált borbírákból állt. A négy kóstolói csoport mindegyikében nemzetközi borakadémikusok, borszakértők, borkereskedők, szakírók, sommelier-k és borászok foglaltak helyet. 187 tételt teszteltek szigorúan, felelősségteljesen órákon át, mindössze két rövid szünettel.

Irigylésre méltó, de nem könnyű a feladatuk, hiszen az első bortól az utolsóig nyitottan, koncentráltan, ugyanakkor mély alázattal kell tesztelniük, keresve a kiváló borok között a legkiválóbbakat. A kóstolás „vakon” zajlik, a bírák közül senki sem tudja, milyen palack érkezik éppen az asztalhoz, sőt előzetesen a kóstolt borok listája sem ismert. A teljes borsort csak a kóstolás végén, a pontozólapok összegyűjtése után fedjük fel. Pezsgőt csak egy bizottságnak kínáltunk, a többi bor megoszlott a csoportok között.

Csáki György
Csáki György
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A szakemberek mellett idén a Népszabadság négy szerencsés olvasója is helyet kapott a zsűriben. A lapunkban közzétett hirdetésre jelentkeztek. Ők voltak a „külső szem”, ők képviselték a szakmán kívüli, vagyis a fogyasztói oldalt. Csáki György programtervező matematikus is lapunk rendszeres olvasója. – Szenvedélyes szőlőművelő-borkészítőként az alkotó oldalon állok. Jó volt látni, hogy a borkritikusok, borbírák között is számos hivatásos boralkotó szerepel. Nagy feladat volt számomra a rengeteg bort végigkóstolni, rangsorolni. A mi bizottságunk borsora igazán kiváló volt, számomra a legszebb, legizgalmasabb tételek a fehérborok közül kerültek elő – mondta el lapunknak Csáki. 

Népszabadság Top
100 Legjobb Magyar Bor

1690 Ft, a nagyobb újságárusoknál

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.