Rajzás esetére ajánlott a szegfűszeggel megtűzdelt félcitrom

Darázsveszély a szomszédban: két napon belül negyvenszer hívták ki a tűzoltókat vagy a mentőket darazsak miatt Felső-Ausztriában, az idén nyáron szokatlanul elszaporodtak.

A nyár elején árvíz, majd szúnyogok nehezítették az északnyugat-ausztriai lakók életét, újabban pedig a darazsak. A hét végén tucatnyi darázscsípés történt, néhány esetben veszélyes következményekkel. Az elmúlt tíz napban tíz alkalommal riasztották a rovarokkal való kellemetlen találkozás után fellépett keringési zavarok miatt a Vöröskeresztet - írta az Oberösterreichische Nachrichten helyi napilap.

Szakértők szerint az invázió azzal magyarázható, hogy a párás, meleg időjárás miatt elszaporodtak a szúnyogok, így a darazsak az idén több táplálékhoz jutottak.

A darazsakat vonzzák az édes, cukros italok és ételek, ezért elővigyázatosságként tanácsos a gyermekek száját édes ital vagy fagylalt fogyasztása után nedves kendővel megtörölni.

A ruházat alá került darazsat ne próbáljuk meg agyonnyomni, hanem várjuk meg, amíg magától kirepül - tanácsolta az Oberösterreichische Nachrichten. Távol tarthatja a darazsat, ha szegfűszeggel megtűzdelt félbevágott citromot helyezünk az asztalra.

Ha a csípés után allergiás tünetek jelentkeznek - nagy kiterjedésű vörös folt, duzzanat, hányás, fulladás vagy keringési zavar - , hívjunk orvost, a beteget fektessük a beteget a hátára, a lábát polcoljuk fel. Ha a szájat vagy a nyakat éri csípés, egy darab jég elszopogatása vagy hideg borogatás ajánlott.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.