Raffael bevallotta a Cozma-gyilkosságot

Áttörést hozott a Veszprém Megyei Bíróságon a Cozma-ügy hétfői tárgyalási napja: váratlanul vallomástételre jelentkezett Raffael Sándor elsőrendű vádlott, aki beismerte: a bűntény éjszakáján kétszer is használta a kését, az általa megszúrt sértett pedig Marian Cozma lehetett.

A váratlan fejlemény jelentős fordulatot hozhat a fél éve tartó Cozma-perben, hiszen Raffael Sándor eddig nem tett vallomást, a szembesítések és a tanúkihallgatások során feltett bírói kérdésekre válaszolva csupán annyit ismert el, hogy részt vett a Patrióta lokálban 2009. február 8-án kirobbant verekedésben, ám azt mostanáig tagadta, hogy köze lett volna a gyilkossághoz.

Raffael Sándor ellenfényben a tárgyalóteremben
Veszprém , Cozma ügy tárgyalása, elsőrendű vádlott Raffael Sándor

A Veszprém Megyei Bíróságon heten ülnek a vádlottak padján, közülük az ügyészség három személyt – Raffael Sándort, Németh Győzőt és Sztojka Ivánt – vádol társtettesként elkövetett emberöléssel. Az eddig meghallgatott vádlottak és tanúk közül senki sem látta a végzetes késszúrást, viszont többen is terhelő vallomást tettek Raffael Sándorra. Így például többen is azt állították: menekülés közben Raffael a társai előtt bevallotta, hogy megszúrta a „magas, csíkos pólóst”, azaz Marian Cozmát. A negyedrendű vádlott, Pál Gábor szerint szintén a menekülés során az autóban Raffael elővett egy véres kést, amit Németh Győző letörölt, majd kihajított az ablakon.

Kahler Frigyestől, a Veszprém Megyei Bíróság szóvivőjétől megtudtuk, a hétfői tárgyalási napon Raffael Sándor váratlanul bejelentette, hogy vallomást akar tenni. Ebben az elsőrendű vádlott alapjaiban módosította a nyomozati vallomásait, illetve a bíróságon tett korábbi nyilatkozatait.

Elmondta egyebek mellett, hogy volt nála egy 10-12 centiméter pengehosszúságú kés, amit a nadrágja zsebében tartott. Vallomásában azt állította, a Patrióta lokál pincéjében kitört verekedés során fejbe ütötték egy sörösüveggel, emiatt életveszélyben érezte magát, ezért vette elő a kését, és szúrta meg az egyik támadóját. Hasonló halálfélelmet érzett a szórakozóhely előtt folytatódó verekedés során, amikor másodszor is használta a kését. Vallomásában Raffael egyszer sem ejtette ki Marian Cozma nevét, ám arra a bírói kérdésre, hogy az általa kétszer megszúrt sértett lehetett-e a román kézilabdás, Raffael úgy válaszolt: „Igen, lehetett.” Hozzátette, nagyon sajnálja a történteket.

Raffael vallomásából az látszik kirajzolódni, hogy az elsőrendű vádlott önvédelemnek szeretné beállítani az általa elkövetett cselekményt. Erre utal, hogy többször is hangsúlyozta, nem emberölési szándékkal használta a kését, mindkét alkalommal életveszélyben érezte magát. Az utcai verekedésről azt állította, félig térdelő helyzetben volt, amikor elővette a kését, és nagyjából 80-90 centiméteres magasságban szúrta meg a „látóterébe oldalról berobbanó alakot”. Raffael nem tudott magyarázatot adni arra, hogy ha valóban ilyen alacsonyan szúrt, miként érhette el szívtájon a kétméteres sportolót. A hétfői beismerő vallomásból az nem derült ki, hogy a bűntény után mi lett a gyilkos fegyverrel.

Bár a beismerő vallomás fordulatot jelent a per menetében, az ügyészség várhatóan nem fogja módosítani a benyújtott vádiratot, hiszen abban eddig is az szerepelt, hogy Marian Cozmát Raffael Sándor ölte meg. Kahler Frigyes kérdésünkre elmondta, az elsőrendű vádlott vallomása nem borítja fel a bizonyítási eljárás tervezett menetét, azaz a per az előre beütemezett tanúmeghallgatásokkal folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.