Rabszolgasorban tartották a tolvajokat Pápán

Hét embert tartott szolgaságban, és kényszerített folyamatosan bűncselekmények végrehajtására egy pápai család. A lopássorozat akaratuktól megfosztott, rettegésben tartott elkövetőit jelenleg szociális intézményekben ápolják.

Egy héttagú pápai család öt tagja került a napokban előzetes letartóztatásba, miután kiderült, hogy éveken át erőszakkal és fenyegetésekkel fogva tartottak hét személyt, akiket hosszú időn át vagyon elleni bűncselekmények végrehajtására kényszerítettek, a zsákmányt pedig minden alkalommal elkobozták tőlük – tudtuk meg Nagy Ákostól, a pápai rendőrkapitányág nyomozó alosztályának vezetőjétől.

A szabadságuktól megfosztott embereket leginkább a pápai család két tagja, a 46 éves B. P., és 44 éves élettársa, L. A. tartotta rettegésben: veréssel, szidalmazással, életveszélyes fenyegetésekkel igyekeztek megtörni, saját akaratuktól megfosztani a szolgaságra kiválasztott embereket. A fogva tartottak nem mertek segítséget kérni a rendőrségtől, szökési kísérleteik rendre kudarcba fulladtak.

Nagy Ákostól megtudtuk, a fogva tartott személyek között akadt, aki már húsz éve élt a pápai család irányítása alatt, ingóságaiktól megfosztották őket, segélyeiket elvették tőlük. Embertelen körülmények között éltek: fűtetlen, víz és villany nélküli, bontásra érett házrészekben laktak, enni csak ételmaradékot kaptak.

A történtekre véletlenül derült fény, amikor egy másik bűncselekmény kapcsán a rendőrség látókörébe került B. P., akinél házkutatást tartottak, és a fogva tartottak egyike félelmét legyőzve beszámolt a rendőröknek a rémtörténetről. Ezek után egyszerre kezdődött meg a fogva tartásuk körülményeinek, valamint az általuk elkövetett lopássorozatnak a felderítése. Eddig csaknem húsz vagyon elleni bűncselekmény elkövetését ismerte be a pápai család hét foglya, akiket elsősorban színes fémtárgyak és kerti gépek lopására kényszerítettek a fogva tartóik.

A szerencsétlen sorsú embereket a lopások miatt előbb őrizetbe vették, majd karitatív szervezetek segítségével az ország különböző pontjain szociális intézményekben helyeztek el. Nagy Ákos elmondta, amennyiben bebizonyosodik, hogy a bűncselekményeket kényszer és fenyegetés hatására követték el, akkor büntethetőséget kizáró ok miatt nem kell felelősségre vonástól tartaniuk.

A fogva tartók bűnlajstroma viszont még nem teljes: egyelőre a héttagú családból öten kerültek előzetes letartóztatásba személyi szabadság megsértésének gyanújával, ám a nyomozás során ez még felbujtással, bűnpártolással és egyéb bűncselekményekkel is bővülhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.