Felemelkedett a világ legnagyobb feneke

Levegőbe emelkedett a világ legnagyobb légi járműve. Az Airlander 10 eredetileg vasárnap szállt volna fel, de egy kisebb meghibásodás miatt az első próbarepülést szerda estére halasztották. Már a gyártása során azon nevetett mindenki, és most sem változott: a gép úgy néz ki, mint egy hatalmas fenék.

A szárnyaló tompor megalkotói azt mondják, az új gép akár két hétig is a levegőben tud maradni. Ezt egyelőre nem reszkírozták meg, az Airlander 10 elsőre csak egy órát úszott a levegőben. London közelében, a Cardington reptérről szállt fel, a nézelődők nagy örömére.

Az Airlander 10-et eredetileg az amerikai hadsereg kezdte el kifejleszteni, afganisztáni megfigyelési akciókra. Ők végül elvetették az ötletet, de a brit Hybrid Air Vehicles megvásárolta az alapokat, és befejezte a munkát.

Végre felszállt a lebegő fenék
Végre felszállt a lebegő fenék
Darren Staples / Reuters

 

A nagy gép héliummal megy, kibír számos találatot, és a legrosszabb időjárási körülmények között is működik, mondják a tervezői. Az Airlander 10 ezen felül harmadannyi üzemanyagot használ a mozgáshoz, mint a normális repülőgépek, cserébe 160 kilométer per órás sebességgel tud csak lebegni. Szén-dioxid-kibocsátása a többi nagy gépéhez képest alacsony, és akár 50 tonna rakományt is elbír.

A britek már nem kémkedési céllal fejezték be: a kereskedelemben akarják bevetni. Nyilván ott is népszerű lesz a Nagy Lebegő Fenék.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.