Priusza sem lesz a fagyállóval gyilkoló gazdának

A meggyborából lopónak nem volt irgalom, ám a fagyállóval italát megmérgező gazdának a magyar bíróságon van: felfüggesztettet kapott.

Jogerősen másfél év, három évre felfüggesztett szabadságvesztésre enyhítette a Fővárosi Ítélőtábla csütörtökön annak a vácszentlászlói borosgazdának, V. Pál Gyulának a büntetését, aki fagyállót öntött a sorozatos lopások megakadályozása érde­kében a saját borába. A bíró egyidejűleg mentesítette az elítéltet tettének jogkövetkezményei alól, így a borosgazda az ítélethirdetés után már büntetlen előéletű emberként távozhatott a táblabíróságról. Emiatt botrány tört ki a teremben.

Az áldozat hozzátartozói „ennyit ér egy ember élete, akkor igyál te is fagyállót” bekiabálással demonstráltak a döntés ellen.

Ekkor még nem lehetett tudni, a bírónak vagy az elítéltnek szánták a szavaikat. Később már egyértelműen az elítéltnek címezve hozzátették: tudjuk, hol laksz, majd megkeresünk. Végül a bíróság biztonsági embereinek kellett rendet tenniük a tárgyalóteremben.

A vádlott, aki agrármérnök, így ismeri a különböző vegyszereknek az emberi életre gyakorolt hatását, még 2013-ben fagyállót öntött a ­meggyborába. Tettét később azzal indokolta, hogy ismeretlenek rendszeresen megdézsmálták a kertjében, egy ajtó nélküli pincéjében a saját készítésű meggyborát. Úgy gondolta, a borba kevert fagyálló erős hasmenést okoz majd a tolvajoknál, akik emiatt leszoknak pincéje látogatásáról.

Csakhogy a borból többen is ittak. Volt, aki még időben észrevette, hogy valami nincs rendben az itallal és kiöntötte, a többiek azonban megitták, és az egyikük a mérgezés következtében pár nappal később meghalt.

Első fokon a Budapest Környéki Törvényszék tavaly novemberben hét évre ítélte a gazdát több emberen elkövetett emberölés kísérletéért, illetve sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölésért. Az ügyész, a hazai gyakorlatban szinte példátlan módon, a vádlott javára jelentett be fellebbezést, amit azonban később a vádhatóság visszavont. Az ügyészség szerint ugyanis a borát védő borosgazda azzal, hogy fagyállót tett a borba, súlyos veszélynek tett ki mindenkit, aki ivott a borból, tehát korántsem csak a tolvajt. Ráadásul, ha valóban csak rájuk akart volna ijeszteni, hashajtót is tehetett volna a borba a halálos méregnek számító fagyálló helyett.

V. Pál Gyula a kertjében
V. Pál Gyula a kertjében

De nem ezt tette, ezért az ügyészség az elsőfokú ítélet helybenhagyását indítványozta. Mivel az elsőfokú eljárás végén nem jelezték, hogy az ítélet súlyosítását kérik, sőt annak enyhítését kérték, mást már nem is tehettek.

A táblabíróság azonban nem osztotta az ügyészség álláspontját, és a jogerős ítéletben jelentősen enyhítette az elsőfokú döntést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.