Nem tudják, mihez kezdjenek a legnagyobb cseh tartósított agyával

Nyílt társadalmi vitát kezdeményez a prágai nemzeti múzeum arról, mi legyen a nemzet atyjának nevezett Frantisek Palacky (1798-1876) történész és politikus agyával.

A XIX. századi cseh nemzeti mozgalmak egyik vezető személyiségének agyát 1876-os halála után egy speciális oldatba tették, és az utóbbi 60 évben a prágai nemzeti múzeum panteonjában őrizték. A Vencel tér felső részét lezáró történelmi épületet azonban rövidesen teljesen felújítják, ezért az összes kiállítási tárgyat máshol kell elhelyezni.

A faládikóban lévő üvegedényt a múzeumból pénteken ünnepélyesen átszállították a belvárosi Palacky utcában lévő emlékházba, ahol a történész élete utolsó éveit töltötte, és ahol a halál is érte. Az azonban, hogy mi lesz a jövőbeni sorsa az ereklyének, egyelőre kérdéses.

„Több lehetőséggel dolgozunk. Mérlegeljük, hogy eltemessük-e a Melník városa melletti Lobkovicében lévő családi sírboltban, visszahozzuk-e a nemzeti múzeumba vagy egyáltalán mi is legyen vele. A megoldásba a közvéleményt is szeretnénk bevonni, ezért társadalmi vitát indítunk nemcsak az agy elhelyezéséről, de Palacky személyiségéről és jelentőségéről is" - nyilatkozta Michal Lukes, a nemzeti múzeum vezérigazgatója pénteken újságíróknak.

A történész és politikus a maga korában nagy tiszteletnek és elismerésnek örvendett, a temetésén tízezrek vettek részt. Bebalzsamozott holtteste hosszabb ideig az óvárosi városházában volt kiállítva. Agyának megőrzéséről a korabeli cseh politikai és kulturális elit hozott döntést.

Palacky írása a cseh nemzet történelméről mind a mai napig a szakma alapfontosságú művei közé tartozik. Ugyanakkor Palacky fogalmazta meg és népszerűsítette azt az elméletet, miszerint a magyar állam megalakulása a mai Közép-Európában a szlávokra nézve rendkívül katasztrofális következményekkel járt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.