Potyautas kisteknőst találtak a Szegedi Vadasparkban

Egy létszám fölötti, nagyon fiatal sárgafülű ékszerteknőst (Trachemys scripta scripta) találtak a Szegedi Vadaspark mocsaras Pantanal bemutatója mellett a gondozók, az eredetileg Észak-Amerikában őshonos hüllő minden valószínűség szerint szabadon kelt ki tojásából - közölte Veprik Róbert igazgató hétfőn az MTI-vel.
Az ékszerteknős mindkét alfaja, az északabbra élő vörösfülű és a délebbre, például Floridában is megtalálható sárgafülű ékszerteknős világszerte, így Magyarországon is kedvelt hobbiállat. Az eleresztett vagy elszökött sárgafülű ékszerteknősök azonban annyira elszaporodtak vadon is, hogy ma már tilos behozni a faj egyedeit az Európai Unióba. Invazív fajként veszélyeztetik az őshonos élővilágot, kiszoríthatják élőhelyükről a mocsári teknőst is.

A vörösfülű ékszerteknősről már kiderült, hogy képes áttelelni és szaporodni Magyarországon, a sárgafülű ékszerteknőst azonban melegigényesebbnek tartják. Így újdonság az, hogy - talán az enyhe télnek köszönhetően - nemcsak áttelelnek, hanem szaporodnak is Közép-Európában.

A teknősfiókát egyelőre terráriumban tartják, majd olyan helyre kerül, ahonnan nem tud kijutni a természetbe.

A terület, ahol megtalálták a kis teknőst, bővelkedik ékszerteknősben. Azonban nem a vadaspark dolgozói teszik oda az állatokat, hanem egyes látogatók igyekeznek így megszabadulni a feleslegessé váló kedvencüktől. Ez azonban komoly ökológiai veszélyt jelent, a mocsaras részről a teknősök a vadaspark 45 hektáros területén szabadon el tudnak mászni bárhova.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.