Ügyvédei szerint nem jogos Polanski megbüntetése és kiadatása

Roman Polanski ügyvédei szerint a rendezőt nem volna szabad további börtönbüntetéssel sújtani a több mint harminc évvel ezelőtt elkövetett szexuális bűntettéért, és az Egyesült Államoknak való kiadatása sem jogszerű.

A svájci háziőrizetben tartott Oscar-díjas filmes jogi képviselői a január 22-re kitűzött bírósági meghallgatás előtt nyújtottak be újabb iratokat az ügyben eljáró Los Angeles-i testülethez. Azzal érveltek, hogy Polanski annak idején letöltötte a vádalkuban kikötött 42 napos büntetést egy kaliforniai börtönben, ahol pszichiátriai megfigyelés alatt állt. Igaz, hogy a hivatalos ítélethirdetés előtt elmenekült, de ezt azért tette, mert arról tájékoztatták, hogy a vádalkutól eltérően súlyos börtönévek várnak rá.

Polanskit több 1977-ben egy 13 éves lány leitatásával, elkábításával és liliomtiprással vádolták, összesen hat pontban. A rendező beismerte bűnösségét, ezért cserébe azt ígérték neki, hogy a megfigyelésére szánt idő letöltése után szabadulhat.

A filmrendező ügyvédei most a kiadatást is megtámadták arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok és Svájc közötti kiadatási szerződés olyan esetekre alkalmazható, amelyekben a várható ítélet legalább hat hónapos börtönbüntetést vonhat maga után. A svájci hatóságok korábban azt ígérték, hogy még az év elején döntenek a rendező kiadatásáról.

A december óta svájci alpesi faházában raboskodó Polanski kedden ismét kisebb elégtételt kapott egy párizsi bíróságtól, amely újabb lapot kötelezett kártérítésre, amiért a filmes családjáról készített, magánéletüket sértő lesifotót közölt.

Polanski és felesége összesen négy francia lapot (két napilapot és két magazint) perelt be 150 ezer eurós (40 millió forintos) kártérítésért, ám a bíróság eddig csak ennek töredékét, összesen 12 500 eurós (3,3 millió forint) büntetést szabott ki rájuk.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.