Pikáns vizsgálattal védik a férfiak egészségét

A „The Big Check” vagyis a Nagy Ellenőrzés nevű mozgalom arra ösztönzi a férfiakat, hogy vegyék komolyan súlyukat, amit egy egyszerű pillantással tesztelhetnek.

A kezdeményezés a 'We Love Our Health' (Szeretjük az egészségünket) nevű orvoscsoport nevéhez fűződik, akik 1000 brit férfit vontak be a „lepillantásos” elven alapuló kutatásba. Az eredményekből kiderült, hogy a 35-60 év közötti férfiak egyharmada nem látja férfiasságát a hasától.

„Ha valaki a hasa mérete miatt már alig látja a péniszét, azt nem szabad figyelmen kívül hagyni” - Idézte dr. Sarah Brewert, a kampány egyik szervezőjét a Mindennapi Pszichológia. A doktornő elmondta azt is, hogy ez nem csupán esztétikai kérdés, hiszen a has ilyen nagy mérete már olyan fokú elhízásra utal, ami komoly egészségügyi kockázati faktort jelent, akár életveszélyes betegségek szempontjából is. A túlsúly miatt ugyanis kialakulhat például a 2-es típusú diabétesz vagy akár vastagbélrák is.

Korábbi kutatások ráadásul arra is rámutattak, hogy különösen a has körüli zsírpárna veszélyes, az ezen a részen elhízott férfiak az adatok szerint gyakrabban haltak meg szívbetegségben, mint az egyenletesen elhízottak. Emiatt a BMI-vel (testtömegindexszel) szemben a derékbőség pontosabban tükrözi a személy egészségi állapotát.

Az eredmények tehát azt mutatják, hogy ha valakinek a BMI-je normális, az önmagában még nem megnyugtató a szívbetegségek szempontjából. A szakemberek szerint ezért aki már nem lát le a férfiasságáig sem, annak komolyan kell vennie a súlyát és életmódot kell váltania.

A szakember szerint „a férfiak jobban aggódnak az autójuk külseje, mint a saját testük miatt, és csak akkor mennek orvoshoz, ha partnerük azt tanácsolja”. A Brit Szív Szövetség szerint egyébként a határ a férfiaknál 95 centis derékbőségnél, míg nők esetében 81 centisnél húzható meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.