Plüssmackót indítottak a Földre a sztratoszférából

A játékállat 39 ezer méteres zuhanása során egy repülésirányítási központként működő miniszámítógépet próbáltak ki. A mackó belsejében elhelyezett miniszámítógép mérte helyzetét, magasságát, a kamera pedig fotókat és videófelvételeket közvetített.

A Babbage nevű mackó egy hidrogénnel töltött ballon segítségével emelkedett a magasba az angliai Berkshire grófságban, Londontól nyugatra. Itt él a Ted Bull Stratos elnevezésű projekt ötletgazdája, Dave Akerman, a repülési és oktatási célokat szolgáló Raspberry Pi miniszámítógép híve.

A kamrával is felszerelt mackót a ballon alá erősítették. A kamerának köszönhetően hasonló perspektívából készíthettek felvételeket, mint Felix Baumgartner extrémsportoló 2012 októberében. A 39 ezer méteres magasság elérésekor egy automata indítómechanizmus lökte ki a mackót a mélybe.

A plüssállat belsejében elhelyezett miniszámítógép mérte Babbage helyzetét, magasságát és közvetítette a játék szemmagasságában elhelyezett kamerájának fotóit és videofelvételeit.

A Raspberry Py bankkártya méretű, egyetlen lapra integrált chipje mindent tartalmaz, amit egy alapgépnek tudnia kell, egyszerűen programozható. A különböző Linux-disztribúciókal működtethető számítógépet használják már házi meteorológiai állomás méréseihez, 3D-nyomtatású robotok készítéséhez is - írta az Indepedent című brit napilap.

Felix Baumgartner múlt év októberében 38 969 méter magasból ugrott ki, és óránkénti 1357 kilométeres sebességet ért el, miközben szabadesésben száguldott a Föld felé. Babbage mackó ennél 31 méterrel magasabbról, 39 ezer méterről "ugrott".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.