Barátnőjét dühítette Pistorius féltékenysége

Negyedik hete tart a hatszoros paralimpiai bajnok pere. Ma kiderült, nem volt felhőtlen Reeva Steenkamp és Pistorius kapcsolata, a sportoló féltékenységi rohamai megijesztették az áldozatot.

Oscar Pistorius komoly anyagi nehézségekkel küzd, múlt héten ügyvédje megerősítette a hírt, miszerint a futó árulja a Pretoria külvárosában található házát, amelyben tavaly februárban lelőtte barátnőjét. Brian Webber megjegyezte, hogy Pistorius nem tudna újra a házban élni, amely azóta, hogy tavaly a rendőrség visszaszolgáltatta a korábbi sportolónak, lakatlan. A pénzre pedig szüksége van, hogy fedezni tudja az egyre növekvő perköltségeket.

Oscar Pistorious a tárgyaláson Fotó: Ian Langsdon – Reuters

 A tárgyalás tizennegyedik napja a vádlott szomszédja, Annette Stipp meghallgatásával kezdődött. Stipp elmondta, hogy tavaly február 14-én éjjel veszekedés és lövések hangjaira riadt fel hajnali 3 után kicsivel. Vérfagyasztó női sikoly követte a lövésszerű hangokat, úgyhogy ő és férje kimentek az erkélyre, hogy megnézzék, mi történhetett. Családgyilkosságra gyanakodtak, és úgy gondolta, egy nő csak akkor sikolt így, ha a gyerekei veszélyben vannak.

Miután újabb lövések dördültek, férfi sikolyt is hallottak - mondta a tanú, majd hozzátette: a tőlük balra található házban fényt láttak, és az egyik ablak nyitva volt. Beszámolt arról is, hogy idén, február 21-én veszekedésre ébredtek az éjszaka közepén, a kutya is ugatott, de nem foglalkoztak a dologgal. Március 17-én egy férfi kiabálása ébresztette őket álmukból, akkor már arra gyanakodott, hogy ez valamiféle teszt lehet. Stipp elmondta azt is, hogy a gyilkosság előtt soha nem találkoztak Pistoriusszal, és nem is tudta, hogy a sportoló ott lakik.

A védelmet Kenneth Oldwage képviselte. Azt akarta bizonyítani, hogy a tanú mások vallomásaihoz igazította az ő verzióját, Annette Stipp azonban ezt határozottan tagadta. A tanú ráadásul a többiekkel ellentétben azt vallotta, három lövést hallott a gyilkosság éjszakáján, azonban bizonyítottan négy lövés dördült el 2013. február 14-én. "Lehet, hogy az egyik lövés alatt pont a férjemnek mondtam, hogy hívja a biztonságiakat, azért nem hallhattam" – mondta a tanú, aki elismerte, fokozott érzelmi állapotban volt a gyilkosság éjjelén, ám azt nem állítaná, hogy sokkot kapott volna.

Oldwadge alaposan megszorongatta a tanút, ás végig azon dolgozott, hogy hiteltelenné tegye Stipp vallomását. Jó munkát végzett: a nő korábban tett vallomásában, eskü alatt azt állította, valakit látott Pistorius fürdőszobájában sétálni, alá is írta háromoldalas dokumentumot, ma azonban elismerte, tévedett. A tanú azt is állította, hogy a gyilkosság éjszakáján fényt látott Pistorius fürdőszoba-ablakában, ám a védőügyvéd elmondása szerint a lámpa azon az éjszakán nem működött, tehát nem éghetett a villany. Ezt azonban egyelőre semmilyen bizonyítékkal nem támasztották alá.

Nem sokkal dél előtt újabb ellentmondásra derült fény, Mrs. Stipp ugyanis többször is azt vallotta, férje a lövések után felöltözött és lerohant, hogy megnézze mi történt, ám a biztonsági szolgálat emberei nem engedték át. Oldwadge szerint a telefonos feljegyzések épp ennek ellenkezőjét bizonyítják.

Az ügyvéd azonban nem elégedett meg ennyivel, a bíróságon bemutatott egy fotót, mely a Stipp házaspár hálószobájában készült. A képen látni lehet, hogy valaki elhúzza a függönyt, hogy segítsen a fotósnak. A kézen ugyanaz az óra látható, amelyet a mai tárgyaláson is viselt Stipp, aki azonban azt állította, hogy nem volt ott a szobában, amikor a képet készítették. "Az tényleg én vagyok, de nem emlékeztem rá, hogy ott voltam" mondta a nő.

Meghallgatták Francois Moller kapitányt is, aki elmondta, hogy Pistorius házában két BlackBerryt, két iPhone-t, két iPadet és egy MacBookot találtak. A tárgyalás során több, a mobilokon talált üzenetet is felolvastak. Reeva Steenkamp tavaly januárban például azt írta: "Néha félek tőled és attól, ahogy rám nézel", és írt arról is, hogy egyszer korán el kellett jönniük egy buliról, mert Pistorius féltékeny volt, pedig ő senkivel sem flörtölt. Az incidenst követően azt is írta, hogy úgy gondolja, Pistorius nem boldog, ő pedig kifejezetten boldogtalan és szomorú, amiért a futóbajnok a többiek előtt megalázta.

A szakértő ugyanakkor azt állította, a beszélgetések 90 százaléka normális hangvételű volt, és arra utalt, hogy a gyanúsított és az áldozat szerették egymást. A hallottak felzaklatták a vádlottat, Oscar Pistorius remegett és zokogott a vádlottak padján.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.