Pistorius önkívületben lőtt

A dél-afrikai olimpiai és paralimpiai futó annyira sírt a Reeva Steenkamp meggyilkolásáról szóló tanúvallomása közben, hogy a tárgyalást elnapolták.
Zajokat hallott a WC-helyiség felől. Azt hitte, hogy egy betörő az, aki ki akar jönni, és emiatt ijedtében, mielőtt felfogta volna, négyszer meghúzta a ravaszt – mielőtt a tárgyalást az egymás után rátörő sírógörcsök miatt elnapolták volna, ez volt Oscar Pistorius dél-afrikai olimpiai és paralimpiai futó érdemi mondanivalója a barátnője tavalyi meggyilkolásáról.

Pistorius tavaly Valentin-napon, február 14. hajnalán végzett a barátnőjével, Reeva Steenkamppal. Az ominózus éjszakán a futó pretoriai házának az első emeletén aludtak. Mivel nagyon meleg volt, keddi tanúvallomása szerint Pistorius felkelt, hogy behozzon az erkélyről néhány ventilátort. A lábprotézisei nem voltak rajta, de ekkor meghallotta, hogy a fürdőszobában nyílik az ablak.

Abban a hitben, hogy egy betörő az, és neki meg kell védeni Steenkampot, elindult a házban lévő fegyverekért, a szerinte még ágyban lévő barátnőjének pedig odasúgta, hogy menjen le a földszintre és hívja a rendőrséget. Ő ezután egy felmarkolt fegyverével, végig vaksötétben a fürdőszobába ment, ahol a külön WC-helyiségből kiszűrődő zajok miatt annyira úrrá lett rajta a félelem, hogy kiáltozni kezdett, Steenkamp vesse magát a padlóra. Amikor azt hallotta, mintha a WC-helyiségből ki akarna jönni valaki, félelmében tüzet nyitott. Steenkampot az ajtón keresztül lőtte le. Ezt a padlón megtalált kulccsal nyitotta ki, és akkor vette észre, hogy mit művelt. „Csak ültem felette és sírtam. Nem tudom, meddig voltam ott. Már nem lélegzett" – mesélte Pistorius, most is könnyek között. Perének eddig nem volt olyan napja, amelyiken ne sírta volna el magát. A keddit is emiatt napolták el huszonnégy órával, miután a futó ügyvédje, Barry Roux szólt a bírónak, hogy nem lehet felelősségteljesen hallgatni valakit, akinek az inge könnyekben ázik. A tárgyalási fordulóknak már állandó díszlete egy vödör is, amelyet Pistorius széke mellé állítanak oda, hogy ebbe okádjon, amikor időről időre hányingere támad.

Pistorius nehezen bírja a tárgyalást – Themba Hadebe / Reuters

Pistoriust először hétfőn ültették a tanúk padjára. Egész testében rázkódva hallgatta a halottkémi jelentést, és bocsánatot kért Steenkamp meggyilkolásáért, ami miatt ha bűnösnek találják, életfogytiglant kaphat. Ő ragaszkodik az ártatlanságához. „Nem telik el nap a tragédia óta, hogy ne gondolnék rátok és ne imádkoznék értetek" – mondta a rá jellemző magas, remegő hangon a 27 éves futó Steenkamp anyjának, June-nak a szemébe nézve a tárgyalóteremben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.