A magyarok pirosozni is járnak Svédországba

Aki arra vállalkozik, hogy autóval látogat Svédországba és történetesen nagy és drága autója van, ráadásul Európa keleti felének rendszámával, számítson rá, hogy úton-útfélen megállítják. Ennek az az oka, hogy az általában hatalmas járgányokkal, ötszázas merdzsókkal, x-es BMW-vel, nyolcas Audikkal érkezők közül sokan kimondottan a "bűnöző turizmus” svédországi túrázói.

Tavaly összesen 5500 kelet-europai – és ebből majd 500 magyar állampolgárságú "bűnöző-turistát” kapott el a rendőrség lopás, betörés, valamint csalás és tiltott szerencsejáték: "itt a piros hol a pirosozás" miatt. A svédek nagyon szeretnek játszani, fogadni és ehhez járul egy bizonyos össznépi naiv becsületesség is, így nem csoda, hogy az utcai kaszinósok nagyokat kaszálhatnak.

Lopások általában csak a kisebb boltokban, butikokban fordulnak elő, mert a nagyobb üzletek roppant fondorlatos (sokszor rejtett) riasztókat tesznek az árukra, arról nem is beszélve, hogy a kétméteres kigyúrt viking örökkel sem kimondottan egészséges újat húzni és a rendőrség is pillanatokon belül kiérkezik.

Vannak azonban olyan ”turisták” is, akik pajszerrel, álkulcsokkal dolgoznak. Nekik Svédország a Mekkájuk, ugyanis van itt egy szép, tradíció; ha huzamosab időre elmegy valaki otthonról, akkor levonja a (minden) ház mellett álló oszlopról a svéd nemzeti zászlót. Így aztán csak azt kell nézni, hogy fenn van-e a zászló, vagy nincs. Ha nincs, akkor "szabad a bemenet”. A villákban igaz kevés a készpénz, hiszen mindenki kártyával fizet, azonban ékszerek és drága műszaki cikkek szinte minden ház berendezési tárgya.

A rendőrség évek óta kéri a svédeket: ne könnyítsék meg a betörök dolgát, ne kövessék a zászlós tradíciót, de mindhiába, a svédek ragaszkodnak a szokásaikhoz. Az ország északi részén még erőkifejtést sem igényel a betörőknek a bejutás. A kisebb városokban és a falvakban még akkor sem zárják az ajtókat, ha dolgozni mennek az emberek.

Persze sokszor éri a tolvajokat kellemetlen meglepetés, mert nagyon sok a komoly riasztók rendszer és a rejtett videó a lakásokban.

Ha a tett színhelyén nem bukott le a tolvaj, a betörő, később sem érezheti magát biztonságban. Egyrészt az utak is sűrűn be vannak kamerázva akárcsak a kompállomások, a határok, nem is beszélve az Öresund-hídról. Ha magáról a bűncselekményről és a későbbi utazgatásról videofelvétel készült, akkor igen könnyen előfordulhat az is, hogy a bűnöző már otthon üldögél, és akkor jön a rendőrség. Na nem a svéd, hanem mondjuk a magyar, elvégre az EU szabályok ezt már könnyen lehetővé teszik.

Régebben sok autó is "eltűnt" azonban ez a "szakma" mára szinte teljesen ellehetetlenült, mert a tettesek egy-két órán belül kézre kerülnek a követörendszerek és a mindenütt ott lévö kamerák jóvoltából.

Aki tehát úgy dönt, hogy egy (közép) kelet-europai rendszámú drága és nagy kocsival akar Svédországba utazni, számítson a rendőrök megkülönböztetett figyelmére.

Svéd zászló
Svéd zászló
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.