Piros riasztás a hófúvás miatt

Az Országos Meteorológiai Szolgálat piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki Somogy, Zala, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye egyes kistérségeire hófúvás miatt péntek hajnalban.

Mint az OMSZ írja, az előzetes várakozásokhoz képest nagyobb területet érint ma az újabb havazás. Túlnyomóan borult lesz az ég, délnyugat felől egyre többfelé várható havazás, délkeleten, keleten havas eső, néhol eső, elvétve ónos eső is előfordulhat.

A havazás utáni viharos szél komoly gondokat okozhat
Havazás Budapesten. 2013.01.17. Fotó: Móricz Simon

A késő estig lehulló friss hóréteg vastagsága az északi, északkeleti megyékben legfeljebb 5 cm, az Észak- és Közép-Dunántúlon 5-15 cm között valószínű, de a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza köze déli részén 15-20 cm-t meghaladó mennyiség is eshet.

Ma szeles időnk lesz, az ország nagy részén 40-60 km/órás szél valószínű, a Dunántúlon és északkeleten viszont a 70 km/h-t is meghaladó lökésekre lehet számítani. A Dunától nyugatra és a Dél-Alföldön, délután pedig már az Alföld északabbi részén is az erős vagy viharos szél a már lehullott havat, illetve a frissen hulló havat hordhatja. Magasabb hótorlaszokat az ország nyugati harmadán emelhet a szél. A legerősebb hófúvás Vas megye és a Bakony térségében várható.

Somogy, Zala, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye mellett csaknem az egész Dunántúlon érvényben van első- vagy másodfokú riasztás szintén a hófúvás miatt. Csak Heves, Nógrád és Pest megye, valamint a főváros területén nincs figyelmeztetés.

Ezen felül a pénteken várható jelentős mennyiségű hó miatt figyelmeztetések vannak érvényben Veszprém, Zala, Somogy, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint a főváros területén.

Az OKF azt kéri, hogy az érintett területeken, csak az induljon útnak, akinek feltétlenül fontos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.