Piacra dobták a mérgező lisztet

Rossz minőségű termék forgalomba hozatalával vádolta meg a Kecskeméti Városi Ügyészség a bajai Diamant Kft. ügyvezetőjét és főmolnárát. A vádirat szerint mindketten felelősek azért, hogy a cég három évvel ezelőtt toxinnal szennyezett búzából készített lisztet dobott piacra.

Vádat emelt az ügyészség a bajai „toxinos lisztet” előállító, illetve forgalmazó cég két vezetője ellen: az 52 esztendős K. Istvánt, a Diamant Kft. ügyvezetőjét és a 36 éves B. Attilát, a cég főmolnárát rossz minőségű termék forgalomba hozatalával vádolják - adta hírül a baon.hu.

A „toxinos botrány” 2009. június 27-én került nyilvánosságra, amikor Süth Miklós akkori országos főállatorvos bejelentette: bevonták a forgalomból a bajai székhelyű Diamant Kft. két, különböző fogyaszthatósági idejű, egy kilogrammos durumlisztjét. A készítményekben ugyanis a fuzáriumgomba egyik toxinját találták az élelmiszerbiztonsági vizsgálatok során. A fuzáriumgomba toxinjának a fogyasztása csak nagy mennyiségben okoz gondot – hányást, hasmenést –, azonban a toxin hő (sütés-főzés) hatására elbomlik.

A vádirat szerint 2008 nyarán került a malomba egy termelőtől közel 37 tonnányi, már szemrevételezéssel is láthatóan magas fuzáriumgomba szennyezettségű durumbúza. A 8,32-8,8 százalékos laboreredmények is elképesztő mértékben meghaladták az előírás szerinti 0,5 százalékot. Ennek ellenére – állítja a vádirat – a cégvezető úgy döntött, hogy megveszik a búzát. Nem a 60 ezer forintos tonnánkénti piaci áron, hanem 40 ezer forintért.

A búza egy tárolóba került, majd egy gépsoron átfuttatva valamilyen mértékben megtisztították. Ám ezután ismét vettek 46 tonnányi, 4-4,6 százalékos szennyezettségű búzát, amit hozzákevertek az előző tételhez. Később a szennyezetett búzát – fogalmaz a  vádirat – 40 százalékos arányban jó búzával keverték. Az így előállított durumliszt minősége nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, melyben a szennyező anyag felső határa 750 mikrogramm/kilogramm, ezzel szemben a bajai búzában 1329,4, illetve 923,9 mikrogramm/kilogramm volt ez az érték. Az ügyészség szerint a szennyezettségről a két vádlottnak tudomása volt.

A lisztet nagykereskedelmi cégeknek értékesítették. A botrány akkor pattant ki, amikor az egyik tésztagyártó vállalkozás rutinszerűen bevizsgálta a saját késztermékét, és kiderült, hogy a tészta toxintartalma megdöbbentően magas, ezért nem is hozható forgalomba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.