Perzsa leopárdkölyök született a fővárosi állatkertben

A Dante névre hallgató kölyök a 2003-ban érkezett két tenyészállat, Cezi és Nadir frigyéből született június 10-én, ám a nagyközönség ezidáig nem láthatta.

Az Állatkertben már több mint száz éves hagyománya van a leopárdok, vagy más néven párducok tartásának, ám a ritka perzsa leopárdokkal csak tíz éve, 2003-ban kezdtek el foglalkozni. Ekkor csatlakoztak a perzsa leopárdok természetvédelmi célú állatkerti szaporítását összehangoló tenyészprogramhoz, melynek keretében akkor két fiatal állat érkezett Magyarországra.

Újabb fontos szaporulattal gyarapodott Állatkertünk. Ezúttal a ritka perzsa leopárdoknál volt gyermekáldás
A Persian leopard cub growls during a medical examination at the Budapest Zoo, August 7, 2013. The male cub, named "Dante", was born in the park on June 10, 2013. REUTERS/Bernadett Szabo (HUNGARY - Tags: ANIMALS)

Cezi, a nőstény a csehországi Dvůr Králové nad Labem állatkertjéből, Nadir, a hím pedig a franciaországi Mulhouse-ből. A két állat frigyéből 2005 júniusában egy (Asszír), 2007 júniusában három (Bella, Bara, Bahar), 2008 szeptemberében pedig két kölyök (Csenge, Csiú) született. A mostani, június 10-én világra jött kölyök tehát már a hetedik utódja a párnak.

Dante a napokban lesz két hónapos, eddig azonban az állatgondozókon kívül senki nem láthatta, a közönség szeme elől elzárt "szülőszobában" élt anyjával. Mostanra viszont eljött az ideje annak, hogy a kicsi megkapja az első védőoltásokat. Mivel ehhez a kölyköt meg kell fogni - amihez viszont átmenetileg külön kell választani az őt védő anyaállattól - a vakcinázás mellett más beavatkozásokat és vizsgálatokat is elvégeztek nála.

A kölyköt és az anyaállatot a nagyközönség várhatóan csütörtöktől láthatja a leopárdkifutóban, amely a tigrisek szomszédságában található. Mivel az apát ilyenkor külön kell zárni az anyától és a cseperedő kölyöktől, ő az éjszakai órákban használhatja majd a kifutót - írja közleményében az Állatkert.

A perzsa leopárd (Panthera pardus saxicolor) a leopárdok - vagy más néven párducok - legnagyobbra növő alfaja. Irán, Irak, Afganisztán, Tádzsikisztán, Türkmenisztán és Üzbegisztán, valamint Örményország területén is őshonos. Élőhelyén veszélyeztetett állatnak számít, vadon élő állományát kevesebb mint kétezer egyedre becsülik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.