Még mindig nem sikerült kimenteni a Machu Picchun rekedt turistákat

Káosz uralkodik a perui romvárosban rekedt turisták körében, fogytán az élelmiszer és az ivóvíz. Még midig több mint ezren várnak elszállításra, ám az időjárás nehezíti a mentőhelikopterek munkáját.

Tovább csúszik a híres perui romváros, Machu Picchu közelében a hegyek közt rekedt turisták kimentése, és fogytán vannak az élelemnek és ivóvíznek is.

Helyi idő szerint szerda délelőttig 600 embert evakuáltak, de a köd késlelteti a helikopterek munkáját. Az utazók arra panaszkodtak, hogy Aguas Calientes faluban nincs elég szálláshely, fogytán az élelem és a tiszta ivóvíz, ráadásul árdrágítók keserítik az életüket. Még mintegy 1500-an várnak elszállításra. A földcsuszamlás miatt továbbra is használhatatlan a közeli Cuzcóba, az inka birodalom egykori fővárosába vezető vasútvonal.

"Káosz uralkodik. Nincs élelem, nincs víz, nincs takaró, nem tudunk üzenni, és a rendőrségnek nincs evakuálási terve" - panaszkodott a limai Canal N tévétársaságnak egy argentin turista. "Egy palack víz már 3,5 dollárba kerül, vagyis a szokásos ár ötszörösébe, egy szoba ára 7-ről 17-re, néha 24-re ment föl" - tették hozzá más látogatók.

Sokan közülük a vasútállomáson, magán a vonaton vagy a falu főterén aludtak, mert elfogyott a pénzük, és ezért nem kaptak szállást, vagy azért, mert a hotelek megteltek.

Más források arról számoltak be viszont, hogy a turisták megkezdték önmaguk megszervezését, és megállapodtak a kimenekítés sorrendjében. "Csak az életkor számít, semmi más" - mondták, miután a betegek már korábban távozhattak, amikor az időjárás még megengedte az elszállításukat. Van, aki a várakozás helyett inkább választja a tízórás gyaloglást, amely révén olyan helyre - Ollantaytambóba - juthatnak, ahonnan már van közlekedés.

 

Machu Picchu az inkák későn felfedezett hegyi városa
Machu Picchu az inkák későn felfedezett hegyi városa
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.